Popularan doručak sa Instagrama može smanjiti rizik od srčanog udara 1Foto: Hero Creative / ImageSource / Profimedia

 

Ovesne kaše za doručak su sve popularnije. Mnogim nutricionistima ovo je omiljeni doručak, ali čini se da su ovesene pahuljice popularnost stekle na Instagramu, kao doručak sve većeg broja influensera.

Osim što je izdašan i zasitan, ovas se može pohvaliti impresivnom nutritivnom vrednošću. Pokazalo se da sadrži posebnu vrstu vlakana koja snižavaju holesterol. Zato se kaže da je hrana zdrava za srce.

Pola šolje ovsenih pahuljica ima 140 kalorija, 5 grama proteina, 3 grama masti, 27 grama ugljenih hidrata i 4 grama vlakana.

Zdravstvene prednosti jedenja ovsenih pahuljica

Ovas je dobar za zdravlje srca, dijabetes tipa 2 i zdravlje creva. Najpoznatiji je po svojoj sposobnosti da se bori protiv holesterola.

Veliki broj dokaza sugeriše da redovna konzumacija može da snizi holesterol u krvi kroz vlakno koje se zove beta-glukan. Ova rastvorljiva vlakna šalju poruke jetri da izvuku LDL (loš) holesterol iz krvi, vežu se za njega i izlučuju ga kroz stolicu. Pored toga, opservaciona studija na preko 50.000 odraslih Danskih otkrila je da je redovna konzumacija raži i ovsa povezana sa manjim rizikom od srčanog udara.

Pored toga, pokazalo se da zdravstvene prednosti ovsa smanjuju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Meta-analiza iz 2021. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je da je konzumiranje više od 5,7 grama ovsa dnevno povezano sa manjim rizikom od dijabetesa.

Konačno, ovas je dobar izvor vlakana, koja su neophodna za održavanje redovnog varenja i sprečavanje zatvora. Unos vlakana je takođe neophodan za dobro zdravlje creva. Pregled istraživanja iz 2021. godine, objavljen u časopisu Nutrients, otkrio je da je jedenje ove namirnice povezano sa rastom korisnih bakterija kod zdravih osoba i onih sa celijakijom. Druga istraživanja pokazuju da su beta-glukanska vlakna odgovorna za ove efekte, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari