Praznični bakalar (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pošto je pred nama vreme praznika evo sjajne prilike da iskoristimo prednosti celera kao zdrave namirnice, a da nam u isto vreme ukrasi trpezu svojom lepom zelenom bojom.

Stabljike celera možemo iskoristiti za pripremu zdravih sokova, staviti celer u sok od paradajza, ukrasiti koktel Bladi Meri, upotrebiti sveže štapiće celera uz ostalo naseckano povrće kao predjelo posluženo uz neki sos za umakanje.

Ovo je predlog kako da našu trpezu učinimo zanimljivijom uz mali trik koristeći novi način serviranja već poznatih namirnica, u ovom slučaju nam stabljike celera služe kao jestive posudice.

Šta nam je sve potrebno:

  • pakovanje stabljika celera
  • 1 komad zamrznutog bakalara (oko 500g)
  • 75g posnog majoneza
  • 1-2 kašike kapara
  • 2-3 čena belog luka
  • pola vezice mirođije
  • vlašac
  • maslinovo ulje, so, biber

Način pripreme:

Stabljike celera očistiti, oprati, osušiti ubrusom, iseći na komade duge do pet centimetara.

Odmrznuti bakalar prokuvati 15 minuta, ocediti. Ostaviti malo vode od kuvanja ukoliko vam zatreba da razredite smesu.

Kada se bakalar prohladi očistiti kožicu, iscepkati meso, staviti u blender, dodati kapare, beli luk i mirođiju i naseckani vlašac. Nakon toga dodati majonez, maslinovo ulje. Nakon 1-2 minuta smesa koja je u blenderu postaje kremasta, na kraju dodati začine prema ukusu.

Bakalar ohladiti u frižideru jedan sat.

Komadiće celera složiti na tanjir praviti kuglice od bakalara ili jednostavno sipati malom kašikom.

Listove celera iskoristiti za dekoraciju, ponovo staviti u frižider do posluživanja.

Napomena: pored bakalara napraviti paštetu od tunjevine  ili kuglice od humusa uvaljane u prženi susam ili sušeni paradajz iz ulja, možda neka maslina. Šta mislite o posudicama od crvenog kupusa ili praziluka?

Uživajte!

Povodom 100. jubilarnog recepta Okusi svet, portal Danasa i Textil d.o.o. iz Jagodine poklanjaju 100 kuhinjskih krpa za 100 čitalaca. Reč je o krpama sa šest različitih recepata oslikanih na njima – sarma, štrudla od maka, pasulj prebranac, čizkejk, vanilice i gibanica. Dobitnici su čitaoci koji se jave u komentaru ovog teksta (ostaviti ime i prezime i krpe će čekati u redakciji Danasa), kao i oni koji se jave ispod postova o ovom receptu na društvenim mrežama Instagram, Facebook i Twitter. Srećno!

Praznični bakalar (recept) 2

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.