Recept: Domaća mocarela 1Foto: Isidora Smiljković/Ko kod bake

Domaća mocarela od 400 grama i tretman ruku za 200 dinara? Moguće je!

Već sam se oprobala u pravljenju mocarele od domaćeg kravljeg mleka (nema bivolica u okolini, šta ću…) i evo, opet je ispala perfektno

Kupovno mleko zaboravite!

Potrebno vam je domaće, punomasno.

To držanje ruku u mleku dok pravite mocarelu je nešto najdivnije što možete da im priuštite, onako hrapavim od silnog pranja sudova i besomučnog prskanja alkoholom. Čak i nokti ojačaju.

Sastojci
• 3l domaćeg punomasnog kravljeg mleka
• 1,5dl alkoholnog sirćeta
• malo soli

Recept: Domaća mocarela 2
Foto: Isidora Smiljković/Ko kod bake

Priprema:

Zagrejte mleko do 40 stepeni, a zatim smanjite temperaturu skroz. Postepeno dodajte sirće. Mešajte sve vreme. Brzo će početi da se odvajaju dronjci.

Batalite kašiku, mešajte rukama. Pravite grudvu koja će postajati sve veća. Mešajte dok od mleka ne ostane samo surutka, koja je žuto-zelenkaste boje.

Izvadite svoju grudvu, dobro je ocedite, a nakon toga je opet vratite u šerpu i mesite u toploj surutki dok ne dobijete tvrdoću koju želite. Meni ie bilo dovoljno oko pet minuta.

Kroz gazu ocedite višak tečnosti, usolite pogačicu mocarele po ukusu. Ja sam svoju stavila u zemljani sud, pa je dobila ovakav oblik. Čim se ohladi, spremna je za jelo.

Što je duže mesite u toploj surutki, biće čvršća. Postajaće sve zrelija iz dana u dan, ali ova se moja nije baš dugo zavrtela.

Recept: Domaća mocarela 3

Sir mi je jedna od omiljenih prehrambenih namirnica, a mocarelu bih mogla da jedem uz svaki obrok, doživotno. Iako ova nije od bivoljeg mleka, za 200 dinara na ovu količinu joj nećete naći manu. Predivno se topi, isprobala sam je.

I da još jednom napomenem. Potrebno vam je domaće mleko. Nećete uspeti ni sa onim punomasnim koje možete da nađete po prodavnicama. Probala jedna Sanja, pa me psovala. Prihvatila sam da ja budem kriva, iako lepo u receptu piše sve.

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković. i na Instagram profilu @kokodbake

Prijatno!

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari