Recept nedelje: Čorba od bundeve i dunje 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Bundeva – kraljica jeseni. Po meni, najukusnija u piti bundevari. Pored slatkih jela, od bundeve se mogu napraviti i slana. Vrlo su popularne čorbe/potaži koje možete pripremati na razne načine.

Najpopularnija je čorba od hokaido bundeve. Svakako možete koristiti bilo koju. Evo jednog predloga za čorbu od bundeve uz dodatak dunje.

Sastojci:

  • 300 g bundeve
  • 1 krompir (srednje veličine)
  • 1/2 dunje
  • 1 ravna kašičica karija
  • po ukusu: so, biber, mleveni kim, đumbir, peršunov list
  • 1 kašika ulja
  • po potrebi: parmezan

Recept nedelje: Čorba od bundeve i dunje 2

Priprema:

Bundevu, krompir i dunju skuvati u 2-3 dl vode. Potom procesirati u blenderu. Na ulju propržiti začine, pa dodati dobijenu kašu. Naliti vodu po potrebi – dok se ne dobije željena gustina.

U čorbu možete dodati testeninu, krutone, knedle… Ja sam se odlučila za palentnu. Skuvanu palentu sam izlila u posudu, kada se ohladila, iseckala sam je i dodala u čorbu. (U palentu sam stavila parmezan.) Prilikom služenja, čorbu pospite parmezanom, peršunovim listom i kolutovima mladog luka. Po želji, u čorbu možete dodati pavlaku, kiselu ili neutralnu, komade mladog sira…

Zašto dunja i krompir?

Krompir da bi ublažio ukus bundeve i čorbicu učinio kremastijom, a dunja da bi izbalansirala ukuse. Ukoliko niste sigurni da će vam se ukus  dopasti, eliminišite dunju.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari