Recept nedelje: Crni hleb 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Crni hleb, beli, šareni, sa semenkama ili bez. Bez brašna ili sa brašnom…
Dijetalni ili ne…

Obožavam da pravim hlebove bez obzira da li se pripemaju sa kvascem ili bez. I da li je za njihovu pripremu potrebno više ili manje vremena, svejedno mi je. A još više volim da eksperimentišem u njihovoj pripremi.

Još jedan uspešan eksperiment.

Crni hleb, sastojci:

  • 4 dl tople vode
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 200 g integralnog pšeničnog brašna
  • 20 g čija semena
  • 50 g crnog susama (čurekota)
  • 100 g mlevenog zlatnog lana (običnog ili mešavina)
  • 1 kašičica soli

Recept nedelje: Crni hleb 2

Crni hleb, priprema:

Prvo aktivirajte kvasac – malo tople vode, šećer, kvasac i malo brašna.

Kada kvasac naraste, dodajte sve ostale sastojke i umesite testo.

Testo mesim kašikom ili varjačom.

Upakujte posudu u kojoj ste mesili i ostavite na toplom da lepo naraste, da se udvostruči.

Premesite testo opet kašikom.

Modlu za hleb obložite papirom za pečenje i stavite testo. Poravnajte.

Ponovo pakovanje kako se hleb ne bi sušio. Držite na toplom mestu da naraste, 30-tak minuta.

Crni hleb pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 20-tak minuta, potom smanjite na 150 i pecite još 15-tak minuta.

Čačkalica test za proveru da li je hleb pečen. Izvadite ga iz pleha i ostavite da se ohladi.

Recept i video za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari