Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada ih ređam u tegle, neke sečem samo na pola neke na četiri dela.
Kada pravim kolače i stavljam polovine, proberem one najmanje kako bi svako parče imalo pola breskve.
Inače skoro uvek biram manje plodove bez obzira da li je u pitanju voće i povrće (osim višanja i trešanja).

Kompot od breskve (za tri tegle od 720 ml), sastojci:
breskve po potrebi (cca 1,2 kg bez koštica)
6 kašika šećera
voda po potrebi

Priprema:
Breskve složite u tegle.
Ako su breskve veće, isecite ih na manje kriške kako bi ih stalo što više.
Količinu vode ćete odrediti tako što ćete tegle napuniti vodom i odliti u šerpu.
U vodu sipajte šećer i prokuvajte.
Prelijte breskve.
Zatvorite metalnim poklopcima. i pasterizujte.

Pasterizacija zimnice u kućnim uslovima izgleda ovako:
Šerpu (u koju stanu tri tegle) obložite krpama, poređajte tegle, sipajte vrelu vodu, poklopite šerpom iste (ili slične veličine) i prokuvajte.
Kada voda u teglama počne da struji, isključite ringlu.

Na isti način možete napraviti kompot od nekog drugog voća.

Ovog puta nisam kinđurila tegle jer nisam imala vremena.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Povezani tekstovi