Recept nedelje: Low carb mafini 1Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Za ovu priliku sam specijalno kreirala recept za low carb mafine bez brašna i sličnih manje zdravih sastojaka.

Sastojci:

  • 2 veća jajeta, umućena
  • 50 ml vode
  • 120 g mlevenog susama
  • 1 kašičica lanenog semena
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice origana
  • mrvljena ljuta paprika po ukusu
  • 150 g sira, izmrvljenog
  • 150 g crvene paprike, sitno iseckane

Priprema:

Recept nedelje: Low carb mafini 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sjedinite: jaja, vodu, mleveni susam, prašak za pecivo i začine.

Potom dodajte preostale sastojke i sve lepo izmešajte.

Modlu za mafine obložite papirnim korpicama i sipajte po jednu punu kašiku smese.

Rernu zagrejte na 200-220 stepeni.

Dok se rerna greje, mafini odmaraju.

Pecite ih u zagrejanoj rerni oko 30 minuta.

Proveravajte tokom pečenja kako ne bi zagoreli.

Napomene:

Začine prilagodite ukusu.

Ukoliko neki od navedenih začina ne volite, jednostavno ga izostavite.

Koristila sam domaći sir koji je malo masniji.

Ali, možete koristiti i sir sa smanjenim procentom mlečnih masti s obzirom na to da je susam dovoljno mastan.

Ukoliko koristite neke mekše zamenske sireve, poput krem sireva koji se pretvore u tečnost kada se umute, ne garantujem vam najbolji rezultat po ovom receptu (u tom slučaju treba korigovati recept).

S obzirom da sam u sastojcima napisala da je sir treba izmrviti, jasno vam je o kakvom je siru reč – o čvršćem.

U smesu možete dodati još neke semenke po izboru.

Mleveni susam se koristi umesto brašna.

Jaja su bila veća, bez ljuske su težila 125 grama. Ukoliko su manja, slobodno stavite 3.

U suštini, kada je u pitanju ovaj recept, možete da eksperimentišete.

Ukupan broj kalorija je cca 1500 što bi komadu bilo 150 kalorija.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari