Recept nedelje: Salata od kelerabe i pileća džigerica iz rerne 1Fotografije sa bloga Vitki gurman

Zbog redovne kuknjave na temu „zdrava ishrana je skupa“ rešila sam da uradim nešto što bi bilo ukusno, atraktivno – ali istovremeno vrlo jednostavno i jeftino.

1. Spremila sam jelo koje je za dve osobe koštalo 262 dinara. Da, dobro ste pročitali dvestašezdesetdvadinara. Nisam naravno računala začine koje sam već imala kod kuće jer bi to bila izuzetno mala i zanemarljiva cifra.

2. A to jelo je toliko lako da može da ga napravi i neko ko još uvek nije proverio da li mu je šporet uopšte uključen u struju.

http://vitkigurman.com/salata-od-kelerabe-i-pileca-dzigerica/ 

Recept nedelje: Salata od kelerabe i pileća džigerica iz rerne 2

Salata od kelerabe

Luda sam za kelerabom. Skrnavljenje mi je da je kuvam jer ima predobar ukus kada je sveža. Zato pravimo prilog od sveže kelerabe – kulinarsko predznanje nepotrebno ali ima malo seckanja, pa pazite prstiće.

·         1 srednja keleraba (60 dinara)

·         2 prepune kašike pavlake (38 dinara čaša pavlake)

·         1 kašika jabukovog sirćeta

·         2 kašike maslinovog ulja

·          1 sitno seckan čen belog luka

·         po ukusu začini: peršun, so, biber, kajenska paprika, slatka paprika, sumak (ako imate)

Uzmite neku činiju i izmešajte sve sastojke za preliv. Probajte. Treba da bude blago slano i da se oseća da je kiselo (ne da ubija, ali da bude malčice jače). Oljuštite kelerabu nožem za ljuštenje krompira. Nasecite je na manje kockice i ubacite u činiju u kojoj je preliv. Izmešajte i ostavite u frižideru dok vam ne zatreba.

Ova salata je prava navlakuša. Jako je ukusna i kad se jednom napravi – mora ponovo. A njena tajna je u onom belom luku, biberu i tome da treba da bude blago kiselo. Tek da znate koje sastojke ne smete da izbacite.

Recept nedelje: Salata od kelerabe i pileća džigerica iz rerne 3

Džigerica iz rerne za kulinarske trapavce

Džigerica je puna vitamina, posebno B grupe. Ne tovim se njom svakdnevno, ali je redovno jedem bez preterane paljevine na priče o toksinima. Niti je ko nosio na analizu, niti mi je ko ikada rekao o kojim se to toksinima tačno radi – a nikako ne dele svi ovo mišljenje. Kontam ako je nešto u njoj da je svakako i u vodi, vazduhu, povrću, voću, drugim delovima mesa koje opušteno jedemo… Znači već sam se otrovala i bez džigerice. So, paranoju zbog „rekla-kazala“ na stranu – a pleh u ruke.

·         600g pileće džigerice (kupila na Bajloniju bez srca, oko 250din kilo – tj. 164 bilo ovo moje)

·         so (super ako ima krupna morska)

·         čili ili kajenska paprika

·         ruzmarin

·         papir za pečenje i aluminijumska folija

Uljučite rernu. Uzmite pleh, stavite u njega papr za pečenje, naređajte džigerice tako da su sve u jednom sloju i ne dodiruju se. Znači samo ih naređajte – nema seckanja. Stavite začine. Ako vam se malo omakne ruka kad stavljate so, OK. Prekrijte aluminijumskom folijom i ćušnite u zagrejanu rernu.

Kad zamiriše skinite foliju. Videćete da su džigerice pustile malo vode i imaju neku bezveze i anemičnu boju. Zato ih sada zapecite bez folije, dok ne dobiju boju kao da su roštiljane (pazite ipak  da ne izgore). Ukusno je čak i kada se spremi veća količina pa se ostatak ostavi u frižideru za sutra. 

Većina ljudi koja ne voli džigericu zapravo ne voli one krčkane gulaše sa crnim lukom, kad se džiga ukuva i raspadne. Ne volim to ni ja. Ali zato skoro svi volimo džigericu na grilu – posebno kada se umota u slaninicu. U to ime, ovo je meni i najlepši i najbrži i najlakši recept da džigericu spremim kod kuće, a bez tog „bljak-raspadnuto-skuvanog“ momenta koji baš ne podnosim.

Ako vam je do još nekog priloga možete da za ovaj ručak slupate još 40 dinara pa investiciju u ručak za dvoje zaokrižite na „sakandaloznih“ 300 dinara za 2 osobe . Potrošite pare za:

·         glavicu zelene salate ako lowcarbujete

·         ili za 160g heljde koji bi skuvali (Lučarova u Maksiju košta 130din/500g)

Toliko o skupoj zdravoj ishrani, teškim receptima i nemanju vremena.

Autor recepta je Maja Petrović autorka bloga Vitki gurman koja piše o zdravoj ishrani. Njena prva knjiga Gurmanske veze predstavlja zbirku prerađenih i prilagođenih tekstova s bloga, obogaćenu novim do sada neobjavljenim tekstovima i receptima.

Recept nedelje: Salata od kelerabe i pileća džigerica iz rerne 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari