Recept nedelje: Štrudla sa jabukama 1Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Štrudla sa jabukama – soćna, aromatična, jednostavno neodoljiva. Za ljubitelje jabuka, prava delicija. Seckane jabuke, suvo grožđe, vanila, cimet…

Sastojci za testo:

  • 500 g mekog brašna tip 500 ili tip 400
  • 3 dl tople vode
  • 1 dl ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 20 g kvasca
  • Sastojci za nadev:
  • 1 kg jabuka
  • 2 kašike šećera
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
Recept nedelje: Štrudla sa jabukama 2
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Priprema testa:

U toploj vodi razmutite kvasac, šećer i pola količine brašna.

Ostavite da se kvasac aktivira.

Potom dodajte sve ostale satsojke (brašno, ulje, so) i umesite glatko testo.

Ostavite testo na toplom mestu da se udvostruči (prethodno upakujte posudu kako se testo ne bi sušilo)

Priprema nadeva:

Jabuke oljuštite i očistite od semenki.

Iseckajte ih na manje kockice, cca 1*1 cm.

Stavite ih u šerpu dodajte šećer i dinstajte na srednjoj temperaturi uz mešanje desetak minuta, tj dok ne ispari skoro sva tečnost.

Potom dodajte vanilin šećer, cimet i suvo grožđe (koje ste prethodno oprali i očistili).

Sve lepo izmešajte i ostavite da se hladi u poklopljenoj šerpi.

Recept nedelje: Štrudla sa jabukama 3
Foto: Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada tetso naraste podelite ga na dva dela, premseite sa malo brašna da ne bude lepljivo, premažite uljem i ostavite desetak minuta.

Razvijte testo na površini posutoj brašnom što tanje u dimenzijama vaše modle.

Razvijeno testo premažite uljem, rasporedite 1/2 količine nadeva i urolajte.

Isti je postupak i za drugi deo testa.

Štrudle premažite uljem i ostavite ih oko pola sata.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni (ili u zavisnosti od jačine rerne) 40-tak minuta.

Napomene:

Ovo je posna varijanta, bez jaja i mlečnih proizvoda.

Umesto ulja možete koristiti mast, puter…

A umesto vode mleko.

Količine začina prilagodite ukusu.

Ukoliko ne volite neki od sastojaka, eliminišite ga.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari