Recept: Palačinke u vinskom šatou 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Palačinke u vinskom šatou su se, u restoranu „Centroturist“, o kome sam vam već pričala, naručivale kroz odškrinut šuber.

Kad konobar dođe sa tom porudžbinom, kuvar ne bira čime gađa! Satara, tanjir, nož, ostaci hrane… Ma šta mu pod ruku padne!

Iako priprema nije komplikovana, zahteva potpunu posvećenost, a to u restorantskoj kuhinji znači da kuvaru vežeš ruke, i da narednih pola sata ne može ničim drugim da se bavi.

Pošto smo bili redovni gosti u ovom restoranu, tata je palačinke naručivao sa: „Pitaj kuvara šta će da popije!“

Tako smo uvek spašavali konobare od sigurne smrti, a kuvar je uvek dobijao i bakšiš.

Recept: Palačinke u vinskom šatou 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sastojci:

(za dve osobe)

  • 4 palačinke
  • 8 kašika mlevenih oraha
  • 4 kašike kristal šećera

Za šato:

  • 2 jaja
  • 3 pune kašike šećera
  • 4 supene kašike belog vina

Priprema:

Palačinke nafilujte mešavinom oraha i šećera, i složite ih na dva tanjira.

Odvojite žumance od belanceta. Umutite čvrst sneg od belanaca sa jednom kašikom šećera.

Recept: Palačinke u vinskom šatou 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Umutite žumanca sa šećerom, a onda ih kuvajte na pari, uz konstantno mućenje mikserom. Kada krem počne da se zgušnjava, dodajte belo vino i nastavite mućenje dok ne dobijete krem gustine smese za palačinke. Sklonite sa vatre i nastavite mućenje dok se krem ne prohladi, otprilike na temperaturu tela. Dodajte u krem umućena belanca i mešajte drvenom kašikom dok se ne sjedini.

Šato bogato natrpajte preko palačinki, pospite mlevenim orasima i poslužite odmah.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari