Recept za pitu sa prazilukom 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ako postoji car među pitama, po mom mišljenju je to pita sa prazilukom.

Nana je uvek spremala duplu meru, jer stvarno nismo znali koliko nam je dosta! Ova pita se nije jela vruća. Ne pamtim ni da se iznosila na sto, osim na Svetog Nikolu, jer je deo trpeze.

Recept za pitu sa prazilukom 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sećam se da je uvek stajala u onoj naninoj sobi za kolače, o kojoj sam vam pričala. Pleh prekriven krpama, a ispod nož, da bude zgodno da se odmah poslužiš. Svako malo je neko iz te sobe izlazio žvaćući, dok se oko njega širi miris praziluka.

„Je l’ ima još?“Jedino pitanje koje možeš da postaviš u tim trenucima, i da moliš boga za potvrdan odgovor. Carpita.

  • pakovanje kora za pitu (500g)
  • 3 struka praziluka
  • ulje
  • so, biber
Recept za pitu sa prazilukom 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Iseckani praziluk ispržite na ulju uz dodatak soli i bibera po ukusu. U podmazan pleh stavite koru i poovasite je mešavinom vode i ulja. Preko toga, stavite drugu koru, stavite malo fila i opet pokvasite vodom i uljem. Ne možete da preterate, ispariće voda u toku pečenja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite fil. Gužvajte kore, treba da bude sve vazdušasto, i što bi moja nana rekla:

„Lepo nafiluj krajeve, nemoj da ih niko neće!“

Poslednju koru ne filujete, samo je lepo ušuškate preko pite. Ostatak vode i ulja prelijte preko, i ubacite u hladnu rernu koju uključite na 200°. Pita je gotova kad lepo porumeni.

Prijatno!

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Recept za pitu sa prazilukom”

  1. Ovo je jedna od boljih vesti na sajtu, molim vas manje Kon-a (medicinsko industrijskog mafijšenja) i više praziluka za zdravlje naroda!

  2. Tacno tako Praziluk je povrce koje je f a n t a s t i c n o , moja baba ga nije upotrebljavala , ne znam zasto, ali zato ga je moja mama redovno stavljala u sve i sto je jako bitno za savremene domacice da znaju , praziluk kada se kupi treba ga odmah ocistiti , iseci na manje komade oprati, staviti i djevdjir, djvedjir u najlon kesu koju treba malo izbockati da bi ulazio vazduh pa sve u frizider , tu moze da stoji i vise do tri nedelje , ne moze vam se desiti da ima kao crni luk unutra budj ili da je kao kolacar stara sorta crnog luka da je iznutra pokvaren i slicno a bolji je i uksuniji od crnog luka i sto je najvaznije uvek vam je spreman , a crni luk kupite za salate.
    Ja Praziluk stavim u skoro sve pite a pogotovu u pitu od kiselog kupusa , i to je kao sto kazete „car pita’ , jos ako kore koje kupite kod dobrog korara i prepecete malo ovlas na ringli dobicete kraljevsku pitu.
    Jos jedna varijanta stavljnja Praziluka , treba ga kupiti cim vididte da je dobar a po snizenoj ceni i vise , ociti ga , pa tu vecu kolicinu iseckati staviti ga na ulje da se proprzi, ne mnogo tek da se onesvesti, ohladiti a onda ga stavljati u vecu kesu , naredjati da u kesi bude debljine oko 2 santimetra a onda ga podeliti nekim stapom na onoliku parcad koja vam je potrebna za spremanje nekog jela, presaviti kesu i staviti u zamrzivac i vaditi po potrebi svaki taj deo koji je ulubljen.
    Moja drugarica mi je jednom rekla da je jednom medju prazilukom, onim listovima videla nekakve bele crvice , ja ih nisam nikada videla iako od tada kada mi je rekla dobro pazim na to ali eto da i vi pripazite nije na odmet.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.