Recept za slani čizkejk (cheesecake) 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Juče sam u mlekari na pijaci pazarila neki sitan sir i neku fetu čiji mi se ukus nimalo nije dopao.

Preslani da postanu nešto slatko, reših da ih iskoristim za slanu varijantu ove torte, i nije kao da sam znala kako ću.

Recept je nastao iz glave, u toku same pripreme.

Recept za slani čizkejk (cheesecake) 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Sastojci:

Za biskvit:

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1 jaje
  • na vrh noža praška za pecivo
  • kukuruzno brašno po potrebi

Za srednji deo:

  • 5 jaja
  • 0.5 kg sitnog sira
  • 100g tvrdog belog sira
  • 100g fete
  • vlašac
  • beli luk u prahu
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za crveni deo:

  • 0.5 kg čeri paradajza
  • 1 kesica providnog želatina
  • malo soli
  • malo šećera
Recept za slani čizkejk (cheesecake) 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Biskvit:

Narendajte oljuštenu tikvicu i pomešajte sa ostalim sastojcima. Kukuruznog brašna dodajte po potrebi, smesa treba da bude kao za proju. Razlijte u kalup, treba da bude debljine oko 0.5 cm. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Srednji deo:

Recept za slani čizkejk (cheesecake) 4
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Umutite cela jaja penasto, dodajte sitan sir, nastavite sa mućenjem. Dodajte izmrvljeni tvrdi sir i fetu, i sve dobro izmiksajte. Ok je ako ostanu grudvice. Dodajte vlašac i beli luk, ili šta god želite od začina.

Nalijte preko biskvita i vratite na pečenje. Kada se uhvati korica na površini, smanjite temperaturu na 180 stepeni. Gotovo je kada čačkalica kojom probodete tortu bude skroz čista kad je izvadite. Svoj sam pekla oko pola sata.

Crveni deo:

Isecite čeri na polovine, dodajte 2dl vode, malo soli i obavezno kašičicu šećera, da ubijete kiselinu. Nežno protresite posudu, želite da se oblik čerija zadrži koliko je moguće.

Kesicu želatina prelijte sa 8 do 10 kašika hladne vode. Posle 10 minuta, kada nabubri, sipajte u čeri koji se kuva i mešajte da se otopi. Mešajte tako da želatin svuda prodre. Ostavite ovaj deo da se prohladi toliko da možete prst da držite u njemu, onda ga prelijte preko torte, rasporedite čeri i ohladite u frižideru.

Recept možete naći i na Instagram profilu Ko kod bake

Isidora Smiljković, večiti apsolvent književnosti i srpskog jezika, zaljubljenik u prirodu, galamdžija, internet ovisnik, pasionirani kulinar.

Ljubav prema kuvanju je nasledila od bake, i uz sitne dorade, čuva starinske recepte od zaborava, a neke sama izmišlja, jer je kulinarstvo maštarija!

Isidorine recepte možete naći i na Facebook stranici Ko kod bake.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Recept za slani čizkejk (cheesecake)”

  1. Ja bih bez zelatina i ceri paradjza , preko sira stavila bih pohovane tikvice a odozgo bih premazala sa kiselom pavlakom i posula seckanom mirodjijom , ili druga varijnata , odozgo bih stavila pohovane pecene paprike a preko njih kiselu pavlaku u tankom sloju . U svakom slucaju sve je dobro jedino me ova slika podseca na nesto slatko a ne slano pa pocnu da se luce sokovi na slatko . Odmah idem na njen sajt , obozavam starinske recepte narocito one seoske . Od skora , bas da bi me podsetilo na to starinsko svako jutro na malo masti stavim isecene sveze paprike da zacrvce , odmah dobijete miris sela i starinske kuhinje a onda preko toga bacim dva jaja a preko svega parce hleba , dorucak je bolji od bilo koje kase . A onda za rucak , ja sam negde procitala da je organizmu potrebno dnveno 100 gr, masti , i vidim kada jedem bezmasno da mi organizam trazi masno , a kada pojedem tih 100 gr. mast bilo u kom obliku sve bude u redu , probala sam isto podseca na starinsko , stavite mast u serpu nemojte stedeti , staviti tri supene kasike masti , bolje u lonac omanji , neka se zagreje , kada s emast zagreje preko izrucite zaledjenu zutu boraniju promesati i preko toga stvaiti dve do tri kasike dvotruko koncentrovanog paradjz pirea , sacekati da vidite da li treba vode, ako treba sasvim malo ali sasvim malo je dodati , poklopiti i neka se krcka pola sata na najblazoj vatri, zapamtite sasvim malo vode , boranija ce pustiti malo svoje tecnosti . Probajte . Naravno da treba posoliti i nista drugo vise ne treba . Ako bi mogla neka nutriconistkinja da kaze o tih 100 gr, masti kao dnevnoj potrebi oraganizmu da li je to u redu , tu moze doci u obzir puter, mast, maslinovo ulje . Bojim se d anismo svi preterali u bezmasnoj ishrani . Ta mast neka se pojede za dorucak a posle neka sve bude bezmasno . Sigurna sam da je mast potrebna organizmu .
    Evo sada ima kukuruza secerca , on spada u masnije zitarice, kada se skuva a za to mu je potrebno svega pola sata to ce biti izvrsna hrana preko leta , treba birati kukuruz da kada mu pritisnete zrno izadje malo mleka iz njega , to je pravi, mada je svaki dobar , ne postoji los kukuruz ali ceserac je secerac , zato se tako i zove .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.