Medenjaci (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Otac Onufrije Vranić Hilandarac je godinama vredno beležio crtice iz života monaha, kao i recepte za pripremu jela na Svetoj Gori Atonskoj iz različitih manastira koji se tu pored Hilandara nalaze.

Na kraju je sakupljeno uz dobre fotografije objavio u knjizi „Svetogorski kuvar“, koji nam otkriva kako se na jednostavan i lagan način priprema okrepljujuća, ukusna i zdrava hrana u manastirima.

Jedan od mnogobrojnih recepata koji smo izdvojili, jeste recept za medenjake ( posni medenjaci oca Milutina), koji su mnogima omiljeni suvi kolač.

Medenjake pored toga što se jednostavno pripremaju, možemo čuvati u staklenoj tegli duže vreme, pa servirati uz čaj ili kafu kada nam zatrebaju.

Postoje medenjaci koji imaju belu glazuru, zatim oni u koje dodajemo aromatične začine poput cimeta, karanfilića, đumbira, radi lepše arome, ali i one koji se umoče u čokoladu.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1k brašna
  • 600g šećera
  • 400ml vode
  • 2 kašike meda
  • 20g sode bikarbone

Opciono:

  • cimet kašičica
  • samleveni karanfilić pola kašičice
  • đumbir u prahu pola kašičice

Način pripreme:

Sve sastojke sipati u posudu za pripremu, pomešati i napraviti testo. Ruke spustiti u brašno i tako nabrašnjenim rukama uzimati manje komade testa i oblikovati medenjake. Na taj način praviti medenjake sve dok ne potrošimo smesu.

U kalup za pečenje staviti papir, pa na njega ređati medenjake. Peći 15 minuta na 180C.

Uživajte!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari