Pecipale, langošice, poderane gaće... Bezbroj naziva, a samo je jedan najbolji recept za lepinje 1Ilustracija: Foto: Kristina Gašpar

Postoji mnogo recepata za pecipale (poderane gaće), a ovaj koji vam nudimo garantuje da će najlepši prizor koji ćete videti danas biti oduševljeni osmesi vaših ukućana.

Recept je Večernji list pozajmio od Nasje Duplančić.

Sastojci:

  • 600 g običnog brašna
  • 1-2 kašičice soli 1 kašičica šećera
  • 2 kesice suvog kvasca
  • oko 300 ml ulja za prženje u toploj vodi

Priprema:

U manji lonac stavite kvasac.

Dodajte šećer i 100 ml tople vode.

Promešajte da se kvasac rastvori.

Pospite sa malo brašna, prekrijte šerpu kuhinjskom krpom i stavite na toplo mesto, možda u rernu na 40 ºC, oko 15 minuta.

U međuvremenu stavite brašno i so u veliku činiju i promešajte. Dodajte kvasac i polako sipajte vodu uz mešanje rukama (ako ne želite da zaprljate prste, stavite sve u višenamenski mikser sa nastavkom za testo).

Postepeno dodajte vodu, možda će vam trebati više ili manje da dobijete savitljivo, nelepljivo testo. Kada ste umesili glatku lopticu testa, stavite testo u činiju, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 1 sat na toplom mestu ili u rerni zagrejanoj na 40 ºC. U duboku tepsiju stavite najmanje 2-3 cm ulja.

Dobro zagrejte. Kada se testo udvostruči, rukama otkidajte komade i na pobrašnjenoj podlozi oklagijom formirajte lepinje željene veličine.

Stavite ih u zagrejano ulje i pržite po 4 minuta sa svake strane, ili dok ne porumene. Predlog za serviranje: Pavlaka pomešana sa seckanim belim lukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari