Recept nedelje: Marmelada od 10 vrsta voća 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Dok sam pripremala recept za ovu marmeladu, razmišljala sam koje bi sezonsko voće bilo najbolje iskombinovati. Dodavala sam i oduzimala sa spiska, precrtavala, pa ponovo dodavala, kombinovala…

I na kraju, došla do ove kombinacije.

Rekla sam mami da mi nabavi sastojke koji nedostaju.

Bila je vrlo skeptična kada je čula šta ću od navedenih sastojaka da pravim.

Kada je marmelada bila gotova, mama je prva degustirala.

Miris je osvojio, a potom i ukus.

Recept nedelje: Marmelada od 10 vrsta voća 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

I eto tako… Eksperiment je uspeo.

Nemojte odmah stvarati odbojnost prema nečemu dok isto ne probate.

Ako ne možete da nađete vrstu grožđa bz koštica, očistite ga ili birajte manja zrna (ona imaju manje koštice).

Trnjine ćete najlakše očistiti od koštica ako su potpuno zrele.

Paradajz je voće (bez obzira što se u kulinarstvu najčešće tretira kao povrće).

Sastojci:

  • po 100 g očišćenog sledećeg voća:
  • 1. jabuke
  • 2. kruške
  • 3. šljive
  • 4. breskve
  • 5. paradajz
  • 6. smokve
  • 7. grožđe
  • 8. trnjine
  • 9. aronija
  • 10. limun (neprskan)
  • 150 g fruktoze
  • 100 g dekstroze

*Količine šećera su date okvirno. Tačne mere zavise od toga koliko je voće slatko.

*Umesto voćnog šećera, možete koristiti običan šećer.

Priprema:

Krupnije voće usitniti, dodati šećere i kuvati oko pola sata.

Usitniti štapnim mikserom kako bi se dobila tekstura marmelade i kuvati još 10-15 minuta.

Test provere:

Vaša marmelada je gotova (dovoljno gusta) kada varjačom pređete po dnu šerpe, a na njoj ostaje trag od varjače – marmelada je gusta ne sliva se tako brzo.

Ukoliko nemate neku vrstu voća, ne možete da je nabavite, zamenite je nekim drugim voćem.

Ukus ove marmelade je zaista poseban. Teško da bi neko mogao da pogodi od čega je.

Marmeladu možete koristiti za sve i svašta, a između ostalog i za palačinke.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari