Recept nedelje: Rozen karamel kolač 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom. Naravno, postoje varijacije na temu: rozen plus, rozen sa lešnicima, rozen sa makom…

Korice za rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina.

Odlučila sam da napravim rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).

Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom. Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma, u ovoj kombinaciji, daje bolji ukus.

Sastojci:

  • 5-6 korica za rozen tortu:
  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 g margarina
  • 300 g sitno mlevenih oraha
  • 100 g mlevene posne plazme

Glazura:

  • 150 g crne ili bele čokolade
  • 1 kašika margarina
  • 3-4 kašike mlevene plazme

Priprema:

Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi. Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice. Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte plazmu. Mlaku smesu podelite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.

Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo. Držite u frižideru preko noći.

Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenom plazmom.

Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.

*Napomena:

Da li će vam rozen torta uspeti (bilo koja) prilično zavisi od toga kakve su kore – neke su suvlje neke mekše. Kore koje koristim su obično malo suvlje, pa sam sastojke prilagodila takvim korama.

Ukoliko želite da upotrebite sve kore, količine sastojaka povećajte (srazmerno).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari