Recept nedelje: Testo sa jabukama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Testo sa jabukama – jednostavno, brzo i ukusno. „Testo“ jer nije pita, a ni klasičan kolač. Počeli smo da pravimo pitu sa jabukama od tegljenih kora.

S obzirom da smo bili vremenski ograničeni, odlučila sam da ubrzam proces – da dodam malo kvasca.

Moj učenik je predložio da jabuke budu iseckane na kockice. I eto tako je nastalo ovo „čarobno“ testo sa jabukama.

Ova poslastica je slučajno posna.

Lakše mi je da nešto napravim nego da objasnim/napišem.

Recept nedelje: Testo sa jabukama 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 3 dl mlake vode
  • 2 kašike šećera
  • 5-10 g kvasca
  • 3 kašike ulja
  • 500 g očišćenih jabuka, iseckanih na kockice
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1-2 kašičice cimeta

Priprema:

Izmešajte brašno i so.

Kvasac i šećer razmutite u mlakoj vodi. Sjedinite sve sastojke i umesite testo.

Premažite ga uljem, upakujte i ostavite da naraste (15-tak minuta). Testo podelite na 3 dela, napravite jufkice i premažite ih uljem.

Svaku jufkicu razvijte  što tanje (više u dužinu nego u širinu).Prilikom razvijanja, površinu posipajte brašnom po potrebi.

Premažite sa 1-2 kašike ulja, pobacajte *izdinstane jabuke po celoj površini i uvijte rolnicu.

Postupak je isti za sve tri jufkice.

Rolnice možete uvijati (kao na slici) ili napraviti oblik po želji.

Gotove rolnice premažite uljem i stavite u hladnu rernu.

Recept nedelje: Testo sa jabukama 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Uključite je na 180-200 stepeni.

Kada rerna dostigne izabranu temperaturu, pecite još 15-20 minuta.

Prohlađenu poslasticu/obrok lomite ili secite. Po želji je možete posuti šećerom u prahu i cimetom.

*Jabuke izdinstajte dok se testo odmara- stavite u šerpu jabuke, cimet i vanilin šećer.

Dinstajte ih oko pet minuta na jačoj temperaturi uz povremeno mešanje. Dužina dinstanja varira u zavisnosti od vrsta jabuka.

**Možete koristiti jednu vrstu jabuka ili kombinovati više vrsta.

Uvek biram kiselije jabuke.

***Testo sa jabukama ne mora biti samo sa jabukama – jabuke možete kombinovatai sa kruškama i dunjama.

****Količinu jabuka prilagodite ukusu (plus-minus).

*****Na isti način, ovo testo možete pripremiti i sa slanim nadevom po izboru.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari