Stiže zimski kupus: Čudesna namirnica od koje može da se napravi dosta jela, ali jedno je posebno (RECEPT) 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Zimski kupus polako stiže na pijačne tezge, a onaj namenjen kiseljenju, ribancu i sarmama, još je na njivama. Stići će za dve, tri nedelje, jer je već počeo da zavija glavicu.

Dok ne stigne kiseli kupus, počastite se salatom ili jelima od svežeg kupusa.

Jer, kupus je, jednom rečju, supernamirnica. Tom povrću se raduje svaki deo našeg tela. Raduje mu se srce, glava, organi za varenje, koža i kosa. Možete ga jesti koliko vas je volja, jer je siromašan mastima i holesterolom, dakle, idealan za dijete.

Kupus je bogat vitamonom K, magnezijum, folatima, vitaminom B6, kalijumom, kalcijumom, tiaminom, vitaminom C.

Šta se sve može pripremati od svežeg kupusa?

Omiljena salata u ovo doba godine je salata od svežeg kupusa.

Jedno od najčešćih jela u našim krajevima, a da je sa kupusom je slatki kupus. Najčešće se kuva sa svinjskim mesom, na primer rebrima, odličan je sa junetinom i to nekim malo masnijim komadom, a najbolji, naravno, sa ovčetinom ili jagnjetinom.

Neko ga kuva na najjednostavniji način, crni luk, meso i kupus, samo sa alevom paprikom, neko dodaje i malo šargarepe, neko malo kuvanog paradajza, a neko doda i dva, tri cela krompira.

Kupus može da se skuva i kao ćušpajz, a može da se napravi i sarma od slatkog kupusa u sosu od paradajza.

Možda i najomiljenije jelo sa svežim kupusom su flekice sa kupusom. Malo je duža priprema, pogotovo ako mesite svoje testo.

Flekice se prave od testa za reznace. Dakle, jedno jaje, malo vode, soli i brašna da se umesti tvrdo testo.

Testo se razvija oklagijom, a još bolje mašinom, ko je ima, i kad je dovoljno tanko, seku se kvadratići, nožem ili dervišom.

Kupus se iseče na tanke rezance kao za salatu.

Prvo se na masti (ako je moguće) prodinsta luk a onda doda kupus. Kupus treba da se prži dakle dok ne požuti i pusti svoje šećere.

Flekice se posebno skuvaju i kada je kupus gotov, samo se oceđene umešaju.

Flekice sa kupusom traže da budu dobro začinjene, što znači dobro posoljene, a još bolje pobiberene.

Ako vam se ne da da flekice mesite, kupite ih gotove na pijaci ili u radnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari