Vege recept: Kus kus sa sočivom 1Foto: Danica Bijelić / Vegan izazov 22

Da li ste već čuli onu staru pretpostavku da je veganstvo skupo? Mi iz Vegan Izazova 22 znamo da to ne mora biti tako!

Vegan Izazov 22 je besplatan online projekat u kome iskusni mentori i veganski nutricionisti pomažu svim učesnicima da postanu vegani to jest nauče sve što ih interesuje o biljnoj ishrani!

Održava se na facebooku i na instagramu (obavezno nas pratite @veganizazov22!), celo iskustvo je skroz besplatno i svako se može prijaviti! Sledeći Vegan Izazov 22 počinje 16.06. traje 22 dana, a možete nam poslati poruku na instagramu da biste se prijavili https://instagram.com/veganizazov22?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Danas vam uz veganski recept donosimo i nekoliko saveta za veganstvo na budžetu. Evo kako da se hranite biljnom hranom a da to ne bude pogubno po vaš novčanik!

• Kupujte neprerađene namirnice – Celovite biljne namirnice zapravo su najjeftinija hrana koju možete kupiti! Osnova veganske ishrane trebalo bi da budu integralne žitarice, korenasto povrće, mahunarke, sezonsko voće i povrće! Najpovoljnije je kupovati što više na pijaci, a mahunarke, žitarice, orašaste plodove i semenke kupujte na meru u prodavnicama zdrave hrane gde su znatno povoljnije!

• Pravite svoja biljna mleka – od 100g badema možete dobiti 800ml bademovog mleka za dosta manje novca nego ako kupite bademovo mleko u terapaku. Po želji možete prvo ispeći bademe u rerni ili koristiti sirove, a potom ih izblendati sa svežom vodom, prstohvatom soli i ako želite slatko mleko – jednom ili dve sveže urme! Zatim procedite biljno mleko kroz gustu cediljku ili gazu i imate povoljno sveže biljno mleko koje može stajati u frižideru do tri dana! Možete koristiti i druge orašaste plodove ili semenke – naša preporuka je mleko od pečenih lešnika!

• Kupovinom zamrznutog voća i povrća može se uštedeti dosta novca, a ono je izuzetno kvalitetno jer je ubrano kada je najzrelije i brzo zamrznuto tako da je zadržalo sve bitne nutrijente! Zamrznute mešavine povrća takodje smanjuju vreme koje provodimo u pripremi obroka jer je svo povrće već očišćeno, iseckano i spremno.

• Meal prep ili priprema hrane za celu nedelju ili nekoliko dana u napred popularna je metoda za spremanje hrane na budžetu. Kada imate pripremljene i isplanirane obroke unapred, manje ćete potezati za brzim obrocima koji mogu biti skuplji, a manje ćete i naručivati hranu! Skuvajte krompir, obarite ili ispecite sezonsko povrće, marinirajte tofu, nasecite i operite salatu, skuvajte pirinač, mahunarke, neko varivo ili čorbu i isplanirajte obroke za svaki dan. Kada sami kuvate mahunarke one ispadnu dosta jeftinije nego ako birate konzerviranu verziju, a izrazito su zdrava, zasitna i kvalitetna hrana!

• Popularna „superhrana“ predstavlja namirnice visokokoncentrovane nutrijentima i antioksidansima, to su na primer godži bobice, aronija, spirulina itd. Iako su ove namirnice veoma zdrave, uglavnom su i veoma skupe. Ne brinite, sve nutrijente za optimalno zdravlje možete dobiti i iz „običnih“ svakodnevnih namirnica koje su daleko pristupačnije! Jedine namirnice za koje se sa zdravstvenog aspekta isplati potrošiti malo više novca su batat i bobicasto voće.

• Istražite koje prodavnice imaju jeftinije namirnice! Tofu može biti jeftiniji u velikim supermarketima nego u prodavnicama zdrave hrane, a ako ipak nemate vremena da pravite svoje biljno mleko biće vam drago da čujete da su često su na akcijama u poznatim trgovinskim lancima!

Evo kako da pripremite kus kus na ukusan način

Biće vam potrebno:

  • 200g smrznute mešavine kukuruza, graška i šargarepe
  • 500ml vode
  • 1 kašičica suvog začina
  • 200g kus kusa
  • 200g skuvanog smeđeg ili zelenog sočiva
  • 2 kašike svežeg zeleniša
  • Limunov sok
  • 1 kašika humusa

U 500ml vode skuvajte 200g smrznute mešavine kukuruza, graška i šargarepe. Dodajte 1 kašičicu kulint natura ili vegete bez glutaminata.

Zatim povrće i vodu, dok su još vrući, dodajte u 200g kus kusa i poklopite. Ostavite na 10ak minuta da kus kus upije tečnost. Zatim dodajte 200g skuvanog sočiva i svež zeleniš mi smo koristili svež vlašac ali možete koristiti i mirođiju, peršun, mladi luk..

Na kraju dodajte malo limunovog soka i veliku kašiku humusa!

Dobro izmešajte i jelo je spremno!

Pratite nas na instagramu @veganizazov22

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari