Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom 1Foto: Danijela Horvat

Rižoto je jedan od najbržih i najukusnijih jela u hladnijem periodu. Može se praviti na puno načina, sa različitim sastojcima i začinima.

Najbolje je eksperimentisati sa sastojcima dok ne pronađete recept koji vam se najviše sviđa.

Sastojci:

  • 250g pečuraka
  • 200g dimljenog tofua
  • 1 crni luk
  • 1 šolja pirinča
  • 2 šolje pirinčanog mleka (bez šećera) ili vode
  • 1 kašika veganskog parmezana
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica praha belog luka
  • Začini po želji: bosiljak, origano, medveđi luk, peršun
Vege recept: Rižoto s pačurkama i dimljenim tofuom 2
Foto: Danijela Horvat

Iseckati pečurke i luk, posoliti i dinstati na malo ulja ili vode. Kada pečurke otpuste vodu i luk je providan u to dodati iseckani dimljeni tofu i šolju pirinča koji ste prethodno oprali.

Sjedinite smesu i dodajte dve šolje pirinčanog mleka ili vode, ostale začine i parmezan.

Promešajte i ostavite da proključa u poklopljenoj posudi. Kada proključa otklopite i mešajte povremeno na laganoj vatri. Kada pirinač upije svo mleko sklonite s vatre i poklopite.

Neka odstoji 10ak minuta, nakon čega je spremno za serviranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.