Vege recept: Veganski ramen 1Fotografije: Vege zajednica

Zvezda današnjeg recepta je veganska ramen supa – savršeni comfort food. Prošao je čitav jedan vek od kada se ramen prvi put pojavio u Japanu, dok su nudle, odnosno rezanci još stariji jer su nastali u Kini, jednoj od najstarijih civilizacija na svetu. 

Dva kineska kuvara zaposlena u restoranu u Tokiju predstavila su Japancima rezance u bujonu 1910. godine.

Poslednjih godina ramen je doživeo svetsku ekspanziju i postao međunarodna senzacija – sada ga možemo naći skoro svuda.

Ne košta mnogo, donosi užitak, greje nas, a kažu i da leči prehladu. Posebno je ugodan u zimskim mesecima kao izvor topline, dok je u letnjim mesecima, izvađen iz frižidera, odličan za rashlađivanje.

Lak je za pripremu i za samo petnaestak minuta imaćete spreman ukusan obrok!  

Potrebno:

  • nudle po izboru (preporuka: kremaste udon nudle), 1 pakovanje,
  • bujon od povrća (napravljen od svežeg povrća ili od dve veganske kocke za supu),
  • konzerva kokosovog mleka,
  • soja sos, 1 kašičica,
  • Tabasco sos, 1 kašičica ili čili papričica, sitno seckana,
  • šećer, 1 kašičica,
  • po želji susamovo ulje i tahini pasta.

Dodatno: tofu, paprika, pečurke, susam, kineski kupus (bokčoj).

Priprema:

  1. Nudle skuvati po instrukcijama na pakovanju.
  2. U bujon od povrća dodati konzervu kokosovog mleka i kuvati 5 minuta na blagoj vatri.
  3. U posudu za serviranje na dno staviti šećer, zatim preko šećera sipati soja sos, dodati Tabasco sos ili čili papričicu i po želji susamovo ulje i tahini pastu.
  4. Preko sosa sipati skuvane nudle i preliti sve bujonom sa kokosovim mlekom.
  5. Za ukrašavanje po želji koristiti komadiće prženog tofua prelivenog soja sosom, seckanu papriku, pečurke, bokčoj, susam, itd. Mogućnosti su neograničene!

Prijatno!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari