Foto: Vesna Laćarak

U osnovi je feta sir, ili neki tvrđi ovčiji sir koji može biti zapečen u rerni, možete napraviti kombinaciju fete sa paradajzom i škampima, ili ćete fetu uvaljati u brašno i peći na ulju, uz obaveznu krišku limuna. Naziv jela potiče od posude istog imena u kojoj se saganaki priprema. 

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g čeri paradajza
  • 250g feta sira ili nekog tvrđeg ovčijeg sira
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • kašičica šećera
  • origano, timijan

Način pripreme:

Oprati i osušiti čeri paradajz, naseckati beli luk na sitno, potom na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati čeri, so, biber, šećer. Pržiti 10 minuta dok paradajz ne postane mekan, na kraju dodati začin, origano ili timijan. U manju keramičku ili vatrostalnu činiju za pečenje stavimo komad sira, okolo sipamo proprženi čeri, preliti sa još malo maslinovog ulja, potom sve zajedno stavimo u prethodno zagrejanu rernu. Peći oko 20 minuta na 180C, da se sir postane mekan, zapeče i dobije lepu braonkastu boju.

NAPOMENA: Umesto čeri paradajza možete da koristite običan paradajz isečen na kockice, isto važi i za feta sir, ne mora da bude u komadu, već isečen na 6-8 manjih komadića. Uz saganaki obavezno poslužiti rustični hleb, a može i čaša crvenog vina.

Uživajte!