Sicilija: Spremite se za erupciju doživljaja 1Foto: Pixabay/Samueles

Erupciju popularnosti Sicilija je doživela nakon filma „Kum“, koji je čuveni Frencis Ford Kopola, po romanu Marija Puza, snimio u sicilijanskim selima Savoka i Forca D Agro, a najveći broj glumaca su upravo činili meštani koje je obučio za uloge.

Inače, nakon prvog dela kultnog filma, ceo svet, a u najvećem broju Amerikanci, sjatili su se na Siciliju da se upoznaju sa životom sicilijanskih porodica. Kopola je započeo snimanje u selu Korleone, nedaleko od Palerma, međutim kako danas tvrde meštani, nakon mesec dana snimanja jedan „mafijaš“ tražio je od Kopole da isplati koliko može, pola miliona dolara ili milion.

Režiser to nije ozbiljno shvatio, ali nakon što su mu „digli“ u vazduh jedan kamion sa opremom, napustio je selo. Celu tu situaciju pratili su stanovnici dva sela Savoka i Forca D Agro koja su smeštena s druge strane ostrva, odmah su se ponudili da ga ugoste i pomognu u stvaranju filma. Ova dva sela su danas prave turističke meke koje možete obići tokom svog boravka.

Svako mesto na Siciliji ima posebnu priču. Grad Katanija jedinstven po tome jer je napravljen od crnog mermera i pleni svojom lepotom i predivnom arhitekturom. Tokom svog boravka, dok ste smešteni u nekom od hotela u Kataniji ili Palermu, imate priliku da odete na neki od izleta. Jedan od nestvarno lepih gradova je Taormina. Grad je podjednako živ i danju i noću, ovde odzvanja žamor radoznalih turista iz celog sveta, a kaldrmisanim ulicama čuje se neprestani bat koraka.

Glavni grad Palermo je jedan od mlađih gradova na ostrvu. Grad je satkan živopisnim fontanama, vrtovima i parkovima sa raznim vrstama palmi iz celog sveta, što daje jednu pomalo orijentalnu notu gradu. Posebno mesto je Katedrala Uznesenja Svete Device Marije koja se nalazi se na listi zaštićene baštine UNESCO, a posebna je zbog različitih stilova koji se mogu na njoj videti.

Posebna priča na Siciliji su pijace, u Palermu se nalazi čuvena pijaca Vuceria i Lo Capo, a u Kataniji je najpopularnija riblja pijaca. Na njima možete pazariti sveže voće i povrće, lokalne proizvode, kao što su sir i maslinovo ulje, a takođe i ručno proizvedene torbe, sandale i brojne interesantne suvenire.

Tokom boravka možete posetiti Agriđento, čeka vas vožnja regionalnim putem pored planina Sikani, do Sredozemnog mora, zatim poseta Dolini hramova, najvećeg akropolja Mediterana, zbog položaja, arhitekture, političkog i ekonomskog značaja stare grčke kolonije, stavljen na listu UNESCO-a. U povratku sledi odlazak na čuvenu plažu Scala dei Turchi.

Jedna od veoma važnih stvari na Siciliji je hrana. Dok šetate gradom, imate osećaj kako se stalno nešto jede i kuva, jer slasni mirisi dopiru sa svih strana. Obavezno treba probati arančini – pržene i pohovane piramide od pirinča koje mogu biti punjene različitim vrstama ribe, mesom ili povrćem. Popularni „gelato“ odnosno sladoled, čiji je ukus sasvim drugačiji od svih drugih na celoj kugli zemaljskoj, pun ukus, svežina voća i balans svih sastojaka deluje čarobno na nepca. U poslastičarnicama možete naručiti sladoled „kon brioš“, zapravo sladoled u slatkastom hlebu najsličniji kajzerici, u čašici ili u kornetu.

U ponudi agencije Odeon World Travel su sjajni hoteli u Kataniji i Palermu, koji garantuju odličan smeštaj i odmor iz snova, sa avionskim prevozom u trajanju od 11 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.