Sos od paradajza sa fusilima (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Prateći prirodne tokove vidimo da je vreme predivnog sočnog zrelog paradajza, a za dobar sos, umak, salsu ili šalšu potrebni su nam upravo takvi plodovi.

U ponudi su razne sorte kao što je volovsko srce, roze, crveni, šljivar, jabučar i drugi, na pijaci odabrati vrstu paradajza koju volite ili pomešati nekoliko vrsta.

Uz dobar paradajz koji smo odabrali potrebni sastojci su crni i beli luk kao i neizostavni mirisni listovi svežeg bosiljka, baziliko onaj sa krupnim listovima.

Mada u obzir dolaze i druge začinske biljke poput majčine dušice, origana, čubera, peršuna. Za dobar sos, umak ili salsu od paradajza treba odvojiti vreme za pripremu, ali se svaki trud na samom kraju isplati. 

Sos od paradajza sa fusilima (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 2kg paradajza
  • 3-4 glavice luka
  • 4 velika češnja belog luka
  • 50g smeđeg šećera
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • veza svežeg bosiljka
  • 500g testenine fusili

Način pripreme:

Paradajzu oljuštiti koricu (prethodno blanširati) zatim iseći na kockice srednje veličine. Na maslinovom ulju propržiti crni i beli luk, dodati paradajz. Dugo kuvati na laganoj vatri dok voda ne ispari. Na samom kraju dodati šećer, so, biber. Nastaviti sa kuvanjem još nekoliko minuta da se ukusi sjedine. Na samom kraju dodati sveže začinsko bilje. Ukoliko ne volite komadiće paradajza koji se vide u sosu, smesu treba propasirati ili staviti u blender.

Naravno, sos pripremljen na ovaj način poslužiti uz testeninu skuvanu al dente i sve to posuti parmezanom i svežim listovima bosiljka.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari