Šta su bioidentični hormoni i kako se prave? 1Foto: Pixabay/GabiSanda

Bioidentični hormoni su veštački proizvedeni hormoni koji su veoma slični onima koje stvaraju žlezde u našem telu.

Koriste se u terapijske svrhe kada postoji neuravnoteženost hormona, i odlično su se pokazali kod olakšanja perimenopauze i ublažavanja znakova starenja. Pošto su isti kao prirodni, bioidentični hormoni unošenjem u organizam preuzimaju uobičajene funkcije prema potrebama tela.

Normalno, žlezde proizvode hormone koji cirkulišu telom i obaveštavaju različite organe kako da prilagode svoj rad kako bi ceo organizam nesmetano funkcionisao. Hormoni su kao mali kontrolori u našem telu, kada nisu u ravnoteži, i ima ih previše ili nedovoljno, telo se menja i nastaju različite tegobe, piše portal Stetoskop.info.

Koji simptomi će nastati zavisi od toga koja žlezda ne radi dobro, tj. od vrste hormona koji je u neskladu, kao i od pola i starosti osobe. Obično se javlja naglo dobijanje kilograma ili mršavljenje, otečenost, naduvenost, učestalo pražnjenje bešike, zatvor ili proliv, slabost mišića, preznojavanje, neplodnost… i još mnogo drugih znakova da se u organizmu nešto dešava.

Hormonski dizbalans izazivaju različita oboljenja, kao što su dijabetes, hiper i hipotireoidizam, tumori, Kušingov sindrom… ali i stres, poremećaj u ishrani i upotreba nekih lekova.

Šta su bioidentični hormoni?

Naučnici su vremenom razvijali adekvatne zamene za prirodne hormone, a najbolja kompenzacija su bioidentični hormoni. Ovi hormoni se proizvode u laboratoriji, imaju isti hemijski sastav i kada se nađu u telu imitiraju prirodne hormone, tj. telo ne pravi razliku između svojih i hormona koji se dodatno unesu.

Kako se bioidentični hormoni prave?

Šta su bioidentični hormoni i kako se prave? 2
Foto: Pixabay / Kjerstin_Michaela

Ovu vrstu terapije proizvode farmaceutske kompanije, a u nekim slučajevima po nalogu lekara, farmaceuti prave personalizovanu terapiju bioidentičnim hormonima prema potrebama pacijenta.

U laboratoriji se iz biljaka dobijaju derivati koji se dalje prerađuju. Kao krajnji proizvod, bioidentični hormoni se javljaju kao kreme, tablete, obloge ili injekcije.

Od velike važnosti je da proizvodnja hormona bude strogo kontrolisana, bezbedna i dobrog kvaliteta.

Bioidentični hormoni su bezbedni za korišćenje

Česta zabluda je da su bioidentični hormoni prirodni, što nije slučaj, jer su prirodni hormoni jedino oni koje naše telo proizvede. Iako se dobijaju od biljaka, bioidentični hormoni prolaze dug proces obrade u laboratoriji. Drugim rečima, terapija bioidentičnim hormonima nije ništa “prirodnija” od drugih hormonskih zamena.

Proizvodnja bioidentičnih hormona se odvija u strogo kontrolisanim uslovima, i uređena je zakonskim propisima. Da bi neki lek bio dostupan za korišćenje, on mora da dobije posebnu dozvolu koju izdaje Agencija za lekove i medicinska sredstva, kada se uveri da je lek bezbedan, efikasan i ispravan. Svi bioidentični hormoni koji se koriste, a prošli su kontrolu agencije, su apsolutno bezbedni za korišćenje.

Bioidentični hormoni samo uz recept!

Važno je da osluškujete svoje telo i na vreme odete na pregled, kako bi lečenje trajalo što kraće i dalo najbolje rezultate. Kada dođete u ordinaciju, pokušajte da što približnije objasnite lekaru koji simptomi se javljaju, koliko često, šta ste neobično primetili…na osnovu čega će se on odlučiti za dalje dijagnostičke metode.

Laboratorijskom analizom krvi se dobijaju važne informacije o hormonskom statusu (hormoni štitaste žlezde, estrogen, testosteron, kortizol). Kod žena je od velikog značaja kompletan ginekološki pregled, a kod muškaraca pregled testisa. Od dijagnostike, obično se radi ultrazvučni pregled, magnetna rezonanca, CT, biopsija i spermogram.

Kako hormoni utiču na ceo organizam, opasno je uzimati lekove na svoju ruku. Terapijsku dozu bioidentičnih hormona možete dobiti isključivo uz recept lekara, koji će vam dati detaljna uputstva o dozi i načinu upotrebe,

Koliko vremena treba da prođe do prvih rezultata?

Svaki organizam je specifičan, pa dejstvo bioidentičnih hormona može da se razlikuje od osobe do osobe. Nekada to bude jako brzo, nekoliko dana po započinjanju terapije, a nekim ljudima treba više nedelja da bi osetili boljitak.

U zavisnosti od stanja organizma, vrste oboljenja, načina života, ishrane, starosti, pola, doze i dužine primanja terapije, rezultati će se javljati različitim tempom. Od velike je važnosti pratiti uputstva lekara, i odlaziti na kontrole kada primetite nešto neuobičajeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.