Šta sve leči japanska jabuka? 1Foto: Shutterstock/R R

Japanska jabuka je slatko jesensko-zimsko voće. Boja može varirati od svetlo žute do narandžaste do tamno crvene.

Može se reći da je pravi izvor zdravlja.

Prevencija raka

Japanske jabuke su pune antioksidanata kao što su vitamini A, C i K.

Antioksidansi štite telo od efekata oksidativnog stresa, što može pomoći u jačanju imunološkog sistema i zaštiti od bolesti. Posledice oksidativnog stresa često su povezane sa hroničnim bolestima kao što su bolesti srca i razne vrste raka.

Varenje

Japanska jabuka je bogata dijetalnim vlaknima koja su ključna za dobro funkcionisanje digestivnog trakta.

Dijetalna vlakna stimulišu varenje i pomažu kod problema sa opstipacijom stimulišući creva, što rezultira izbacivanjem štetnih toksina iz organizma.

Dobar vid

Ovo ukusno voće je, pored vitamina A, C i K, odličan izvor zeaksantina.

Ovi antioksidansi, koji se često nazivaju „vitamini za oči“, štite oči od bolesti koje su karakteristične za starije osobe, poput katarakte i makularne degeneracije, smanjujući efekte oksidativnog stresa.

Srce zdravlja

Japanska jabuka dnevno i ne treba vam doktor. Da li je japanska jabuka bolja od jabuke?

Nedavno istraživanje pokazalo je da japanske jabuke sadrže visok nivo dijetalnih vlakana, minerala i fenolnih jedinjenja koja su ključna u borbi protiv ateroskleroze (glavnog uzroka srčanih oboljenja).

Naučnici tvrde da visok sadržaj vlakana, fenola, minerala i elemenata u tragovima čini japansku jabuku veoma poželjnom u antiaterosklerotskoj ishrani.

Lek za anemiju

Osim što reguliše krvni pritisak, ovo voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. To je zbog velike količine bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi.

Zbog toga se preporučuje da osobe koje pate od simptoma anemije jedu ove jabuke, što će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca.

Prijatelj imunog sistema

Jedan plod japanske jabuke sadrži 12,6 mg vitamina C, što je 21% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Jedenje voća bogatog vitaminom C jača imuni sistem, štiteći telo od infekcija i slobodnih radikala.

Gubitak težine

Japanske jabuke su odličan izvor dijetetskih vlakana, jer sadrže 6 grama vlakana po voću (24% preporučenog dnevnog unosa).

Dijetalna vlakna su neophodna za gubitak težine jer ubrzavaju varenje i smanjuju apetit.

Usporava starenje

Japanska jabuka je bogata brojnim vitaminima, posebno vitaminom A, beta-karotenom, luteinom, likopenom i kriptoksantinom.

Ovi vitamini deluju kao antioksidansi u telu kako bi smanjili oksidativni stres i sprečili prevremeno starenje kao što su bore, staračke pege, Alchajmerova bolest, umor, gubitak vida, slabost mišića i niz drugih stanja, pišu Vijesti.

Tim japanskih istraživača objavio je studiju koja ističe zaštitni potencijal određene vrste polifenola koji se nalazi u kožici japanskih jabuka, a koji igra ključnu ulogu protiv oksidativnog oštećenja u procesu starenja.

Savet

Da bi se uklonio opor ukus, plodovi se mogu zamrznuti i nakon toga oporost nestaje. Japanska jabuka ima duplo više voćnih vlakana i neophodnih mikroelemenata od jabuke. Japanska jabuka je bogata antioksidansima, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem, vitaminima A, C i P.

U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje stomačnih tegoba, jača kardiovaskularni sistem i srčani mišić, deluje umirujuće na nervni sistem, ima baktericidna svojstva, koristi se za ispiranje grla, smirivanje kašlja i u kozmetičke svrhe.

Uzgajanje japanske jabuke

Biljke zahtevaju dosta vlage u zemljištu, pa se preporučuje zalivanje svaki drugi dan, posebno mlado drveće.

Otpornost na zimu: Podnose hladnoću od -15 do -18 stepeni, ali im smeta hladan vetar i prekomerno vlažno zemljište tokom zime.

Seme se seje odmah po vađenju iz ploda, na dubinu od 1-2 cm.Posle nicanja treba ukloniti mahune koje biljka nosi iznad površine zemlje kako bi se mahuna dalje razvijala. Mlade biljke brzo rastu i potrebno ih je presađivati da bi se koreni mogli normalno razvijati.

Na željenoj visini treba ukloniti vrh biljke kako bi se formirala kruna. Voli sunčana mesta zaštićena od vetra i prihranjivanje svake dve nedelje kompleksnim đubrivima.

Zimi se drži na hladnom mestu (oko 5 stepeni), održava vlažnost supstrata i zaliva biljke, u dobi od 2-3 godine, u toplijim krajevima, može se saditi na zaštićeno mesto u bašta. Prvo cvetanje je nakon 5-7 godina. Razmnožava se setvom semena, ožiljavajućim reznicama, kalemljenjem.

Kako jesti japansku jabuku?

Kada kupujete ovo voće, budite oprezni i uzimajte plodove koji su zreli. Da bi brže sazrele, ostavite ih u zatvorenoj plastičnoj posudi na sobnoj temperaturi sa nekim drugim voćem – bananama, jabukama ili kruškama.

Znaćete da su dovoljno zrele kada omekšaju i počnu da izgledaju kao balon ispunjen vodom. Najčešće se jede ceo plod bez kore, a mogu se jesti i semenke koje se mogu osušiti, samleti u prah i koristiti kao kafa.

Suva jabuka se jede kao dodatak slatkišima, kolačima i sladoledu. Možete ih koristiti i kao dodatak voćnim salatama ili uz žitarice i jogurt. Kao iu slučaju običnih jabuka, od njih se može kuvati kompot.

Ako želite da koristite japansku jabuku za lečenje parazita, kašlja ili groznice, ogulite je i ostavite na suncu ceo dan i napolju preko noći. Tada će poprimiti belu boju, pa ćete znati da je dobro za upotrebu i lečenje.

Osim ploda i semenki ovog voća, možete jesti i list jabuke koji služi za zatezanje tkiva u telu.

Možda niste znali…

Od ploda japanske jabuke može se napraviti i veoma aromatična rakija. Suvo voće je dobra zimnica sa visokom nutritivnom vrednošću, a čak se i njegovo seme može koristiti kao zamena za kafu ako je prženo i mleveno kao što se radi sa zrnima kafe.

Ovo voće se koristi i u kozmetici jer se od unutrašnjeg tkiva ploda može napraviti odlična maska za lice koja čisti i osvežava kožu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari