Da li je crni hleb zaista zdraviji od belog? 1Foto: Shutterstock/mama_mia

Hleb je popularna i nezaobilazna namirnica koja se svakodnevno koristi širom sveta.

Postoji mnogo različitih vrsta hleba, ali najčešće se konzumira beli i crni hleb. Ali ono što svi možemo više da čujemo je činjenica da je crni hleb mnogo zdraviji od belog. Dijetetičarka Ruči Parmar govorila je o glavnim razlikama među njima, ali i odgovorila na pitanje koja je od ove dve vrste hleba zapravo zdravija opcija.

Iako dijetetičarka objašnjava da nema velike razlike u kalorijama, velika je razlika kada su u pitanju hranljive materije.

„Kada su u pitanju hranljive materije, crni hleb definitivno ima više hranljivih materija od belog. I dok se crni hleb pravi od delova zrna pšenice, odnosno mekinja, endosperma i klica, zbog čega je tamne boje, beli hleb se pravi od takozvanog endosperma zrna pšenice, što mu daje karakterističnu belu boju, “, objasnila je portalu Pinkvilla, piše IndexHR.

Crni hleb je hranljiviji jer sadrži više vlakana i hranljivih materija od belog hleba. Takođe je bogatiji vlaknima i sadrži veće količine vitamina B-6 i E, magnezijuma, folne kiseline, mangana, cinka i bakra.

„Crni hleb je svakako mnogo zdraviji i sadržajniji što se tiče ishrane i kalorija. Zato je nutritivna vrednost crnog hleba posebno pogodna za odrasle i ljude koji pokušavaju da izgube višak kilograma“, dodaje Parmar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.