Foto: Vesna Laćarak

Uoči predstojećih praznika preporučujemo da ih isprobate i pripremite na ovaj način, možda ih uvrstite u novogodišnji meni.

Šta nam je sve potrebno:

za ćuftice

  • 400g mlevenog mesa
  • 2 kriške starog hleba
  • 1 srednja glavica luka
  • 1 jaje
  • brašno
  • so, biber, kumin, muskatni orah, đumbir u prahu
  • mleko

za salatu od cvekli:

  • 2 veće skuvane cvekle
  • 1/2 krastavca
  • 100gr pavlake
  • 100g majoneza
  • dižonski senf
  • kašičica rena
  • so, biber, šećer, sirće

Način pripreme:

Stari hleb prvo potopiti u mlako mleko, dobro ga ocedite i pomešajte sa mlevenim mesom.

Dodajte sitno naseckani crni luk, začine, na kraju jaje da veže smesu. Začini su važni daju mirisnu aromu, dovoljna količina je na vrh kašičice od svakog.

Dobro rukama sve izmesiti i ostaviti u frižideru da odstoji jedan sat.

Kada je smesa ohlađena, rukama oblikovati male loptice – ćuftice. Na pleh stavili papir za pečenje, pa slagati ćufte. Peći oko 20 minuta na 180C dok ne dobiju lepu braonkastu boju.

Narendajte obarenu cveklu, kao i krastavac.

Napravite dresing od pavlake, majoneza, rena, senfa, prstohvat soli i šećera, biber i kašičica sirćeta.

Prelijte dresing preko cvekle i sve zajedno izmešajte, staviti u frižider.

Isecite integralni baget na kolutove, ćufte na režnjeve, pa slažite sendviče. Hleb, 1-2 isečene ćufte, pa na vrh salata od cvekle. Ukrasite naseckanim peršunom ili narom.

Uživajte!