Da li smo spremni za 5G? 1

Telenor je prošle sedmice na testiranju postigao brzinu mobilnog interneta od 1 Gbps, što je najveća postignuta brzina u Srbiji do sada.

Demonstracija održana u Beogradu prošlog petka je pokušaj Telenora da nagovesti dalji razvoj mobilne telefonije i pete generacije mreže. Brzina od 1 Gbps prikazana je preko testnog uređaja, pošto za sada ne postoji telefon koji bi mogao da podrži tu brzinu. Maksimalna brzina koje mobilni telefoni za sada mogu da zabeleže je 450 Mbps. Očekuje se da će 2020. godine početi primena i komercijalna upotreba 5G mreže, rečeno je na događaju.

– U Telenoru gradimo mrežu za budućnost. Trenutno smo u fazi kada 4G mrežom pokrivamo sve gradove sa više od 10.000 stanovnika i, uz dalje investicije, kada se steknu svi zakonski preduslovi, bićemo spremni za novu generaciju mreže. Ona će pružiti mnogo više od vrtoglavih brzina – omogućiće dalji razvoj pratećih industrija i pokrenuće potpuno novu eru međusobno povezanih uređaja – rekao je Kai Guldbrandsen, izvršni direktor tehnike u Telenoru Srbija.

Dosadašnji razvoj mobilne telefonije ukazuje na to da postoji ciklus od deset godina između dve generacije mobilnih uređaja. Međutim, sa ubrzanjem tehnološkog razvoja, vidljiva je tendencija da se taj period skraćuje. Prema istraživanju Gartnera, preko 5,5 miliona novih uređaja povezuje se svakog dana na globalnu mrežu. U naredne četiri godine, taj broj dostići će 20,8 miliona, što će zahtevati kapacitete mreže sa mogućnošću da podrže rastući broj uređaja koji se povezuju preko SIM kartica.

Pored velikih brzina i kapaciteta, 5G mreža mobilne telefonije imaće veoma malo kašnjenje u prenosu podataka, što će biti jedan od preduslova za razvoj inovativnih tehnologija, poput vožnje ili hirurških zahvata na daljinu. Najviše očekivanja od primene nove generacije mreže postoje u industrijama kao što su automobilska, industrija energetike, e-zdravlja, proizvodnje i zabave.

Nova generacija mobilne telefonije i dalje je u fazi standardizacije, dok je Federalna komisija za komunikacije (Federal Communications Commision) u Sjedinjenim Američkim Državama, u julu ove godine, odobrila spektar za mobilne servise koji podrazumevaju korišćenje 5G mreže.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.