Testenina sa patlidžanom i feta sirom: Italijanski recept idealan za večeru 1Priprema večere, fotografija: Tina Dawson on Unsplash

Danas vam predstavljamo recept za letnji obrok kome nećete moći da odolite, ukoliko ste ljubitelj italijanske kuhinje. Reč je o testenini sa patlidžanom i feta sirom. Količina sastojaka koju ćemo navesti dovoljna je za 4 porcije, a za pripremu je potrebno okvirno sat vremena, piše punkufer.hr.

Sastojci za testeninu s patlidžanom i feta sirom:

  • 1 veći patlidžan, naseckan na kocke veličine zalogaja
  • 120 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka, 2 zgnječena, 2 usitnjena
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so
  • sveže mljeveni crni biber
  • prstohvat mlevene ljute paprike
  • pola šake listova bosiljka, naseckanog, plus za služenje
  • 2 kašike soka od limuna
  • 20 g prezle
  • 120 g feta sira, izmrvljenog
  • 240 g testenine

Priprema testenine s patlidžanom i feta sirom:

  1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.
  2. U plehu za pečenje ili vatrostalnoj posudi pomešajte patlidžan, ulje (ostavite jednu kašiku), zgenječeni beli luk i origano. Začinite solju, biberom i ljutom paprikom i pecite oko 40 minuta, mešajući svakih 10, dok patlidžan ne postane izuzetno mekan.
  3. Za to vreme u zasebnoj činiji pomešajte prezlu, preostalu kašiku ulja i četvrtinu izmrvljene fete.
  4. Skuvajte testeninu al dente i ocedite je.
  5. Kad je patlidžan pečen, dodajte naseckani bosiljak, limunov sok i usitnjen beli luk, posolite i pobiberite.
  6. Kuvanu testeninu i preostalu izmrvljenu fetu prebacite u pleh za pečenje s patlidžanima i promešajte. Prelijte smesom od prezle i pecite 10-15 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  7. Pospite bosiljkom i poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari