Trpeza za studente u "škripcu" 1Foto: Radenko Topalović

U svom izdanju na današnji dan 1922. godine list „Vreme“ pisao je o trpezi za studente sa ekonomskim neprilikama.

Fond siromašnih studenata pre 100 godina sklopio je dogovor sa jednom preduzimačicom, koja se obavezala da će davati studentima hranu za 335 dinara mesečno.

Predviđa se da će ovu uslugu koristiti između trista i trista dvadeset studenata, pisalo je „Vreme“ na finišu novembra 1922. godine.

Trpeza za studente u "škripcu" 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Ukoliko bi broj studenata bio manji od navedenog, cena bi bila viša, te bi iznosila trista pedeset dinara.

Bilo je predviđeno da preduzimačica od Fonda dobije na zajam pedeset hiljada za ove svrhe. Trpezu su postavljali u Studentskom domu, na Batal-Džamiji.

Ideja Fonda siromašnih studenata da se osnuje trpeza u kojoj bi njegovi članovi dobijali jeftinu i dobru hranu tada je prerasla u praksu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.