Foto-ilustracija: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Među njima se, kako je navedeno na Fejsbuk stranici muzeja, nalazilo 16 džakova za pirinač, četiri kese sa plantaža banana i mnoštvo plastičnih kesa iz prodavnica, dok se konačna lista svih predmeta očekuje tokom narednih nekoliko dana.

„Nikada više plastike nismo pronašli u jednom kitu“, navode istraživači u svom postu ilustrovanom slikama uginulog kita.

Morski biolog i osnivač Prirodnjačkog muzeja na Filipinima Darel Blečli podseća da je u prethodnih deset godina čak 57 kitova i delfina umrlo usled nagomilavanja đubreta i plastike u njihovom organizmu. U junu prošle godine na jugu Tajlanda takođe je pronađen kit koji je uginuo nakon što je progutao više od 80 plastičnih kesa teških oko osam kilograma. Prema proceni morskih biologa usled velike količine plastike u morima oko Tajlanda svake godine u proseku ugine 300 morskih životinja, među kojima su kitovi, delfini i morske kornjače.

Kako je navedeno u izveštaju Ekološke kampanje za očuvanje okeana i Mekinsi centra za biznis i životnu sredinu, čak 60 odsto plastičnih kesa iz Vijetnama, Kine, Indonezije, kao i onih sa Tajlanda i Filipina, završava u okeanima. Istraživači upozoravaju da je neophodno da vlade što pre preduzmu konkretne mere protiv svih koji vodene puteve i okeane i dalje tretiraju kao kontejnere.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Povezani tekstovi