Vege recept: Brzi veganski burgeri puni proteina 1Foto:: Nevena Đuranović

Verovatno ste nekad prevrnuli očima kada ste čuli reč „vegan“. Bilo da je to bilo na nekom druženju ili u restoranu – ta jedna osoba uvek zadržava red ili zagleda spisak sastojaka. I sigurno vas je bar jednom jedan vegan u životu iznervirao kada vas je pitao zašto ne probate sojino mleko umesto kravinog ili da li u toj piti sigurno nema sira. Kako se samo usuđuje?!

Navikli smo da stavljamo ljude u šablone i svako ko od njih odskače nam je čudan i možda u startu imamo gard prema toj osobi. Povodom Svetskog dana veganstva koji nam se bliži (1. novembar), želeli smo da vam objasnimo i približimo naše razloge – možda nakon njih budete bolje razumeli naše izbore.

Za početak, da razjasnimo neke termine koji su važni: vegetarijanci i vegani nisu isto. Vegetarijanci su osobe koje ne jedu nikakvo meso (peskaterijanci povremeno jedu ribu), a vegani su ljudi koji ne jedu ništa životinjskog porekla – ishrana vegana se zasniva na voću, povrću, žitaricama, mahunarkama, semenkama i orašastim plodovima.

Veganstvo nije dijeta niti pomodarstvo. Iako postoje ljudi koji se pridržavaju veganske ishrane iz različitih razloga, veganstvo je način života. On podrazumeva menjanje naših svakodnevnih izbora – isključuje ubijanje i iskorišćavanje životinja radi ishrane, odeće, kozmetike. Vegani se ne odriču ničega, već prave svesnije, odgovornije i moralnije izbore. Ako možemo da budemo siti i zadovoljni a da niko ne pati zbog toga, zašto ne bismo to izabrali? Burger napravljen od biljaka može biti veoma ukusan, a takođe je zdraviji i bolji izbor od burgera napravljenog od delova tela životinja (pročitajte tekst do kraja, prijatno ćete se iznenaditi!).

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Vege zajednica je neprofitna, nevladina organizacija koja se bavi pravom svih životinja, osnovana u junu, 2019. godine u Beogradu. Mi verujemo u svet u kome se život i sloboda svake životinje vrednuje i poštuje. 🐖Saznaj više: www.vegezajednica.org 🐄Link u opisu : @vegezajednica_ 🐓Pronađi nas facebook-u : @vegezajednica . . . Vege Community is a non-profit, non-governmental organization dedicated to animal rights, founded in June 2019 in Belgrade. We believe in a world where the life and freedom of each animal are valued and respected. 🐈Find out more: www.vegezajednica.org 🐐Link in the description: @vegezajednica_ 🦌Find us on Facebook: @vegezajednica Credits requirements: We animals @weanimals . . #vegezajednica #vegecommunityserbia

Објава коју дели Vege zajednica (@vegezajednica_) дана

Osnovni motiv na kojem se zasniva veganstvo je svakako etički – pitanje patnje životinja, surovosti, nepotrebnosti eksploatacije i smrti, neke su od stvari sa kojima se suočavaju ljudi koji žele da saznaju kako funkcionišu industrije mesa, mleka, jaja, kože, kozmetike, duvana itd.

Međutim, veganstvo sa sobom nosi niz prednosti, kako za životinje, tako i za ljude i okolinu. Ljudi mogu početi da konzumiraju namirnice biljnog porekla kako bi smanjili karbonski otisak koji za njima ostaje. Nije neobično da se etički vegani dosta brinu o problemu zagađenja planete. Plastika, izduvni gasovi i industrije tvore savršeni stroj za ubijanje života na planeti.

Zdravstveni aspekt biljne ishrane takođe nije zanemariv. Konzumacija namirnica životinjskog porekla izaziva nastanak srčanih oboljenja, dijabetesa, povišenog pritiska i nekih vrsta kancera.

Dok odrastamo, učimo od okoline, a najčešće nas ta okolina uči da su jedne životinje ljubimci, a druge hrana. Uče nas da je normalno jesti životinje, uzimati mleko od krave, a jaja od kokošaka, jer „se to oduvek tako radilo“. Šta ako bismo mi učili druge da možemo i moramo praviti svesnije izbore – ne jesti i nositi životinje, ne koristiti jednokratnu plastiku i da jednostavno moramo pomoći planeti da se oporavi od svega lošeg što su joj ljudi napravili?

Šta ako bi promena krenula baš od tebe?

Recept: Brzi veganski burgeri puni proteina

Sastojci:

  • konzerva crvenog pasulja – može se i kuvati
  • konzerva zelenog sočiva – može se i kuvati
  • pola glavice crnog luka
  • kašika belog brašna
  • voda
  • malo ulja
Vege recept: Brzi veganski burgeri puni proteina 2
Foto: pixabay / turkus

1. Procediti pasulj i sočivo, dobro isprati i ostaviti da se cedi.

2. Na tiganju sa malo vrućeg ulja propržiti luk (samo dok ne krene da rumeni, ne treba ga upržiti skroz).

3. U blender ili secko ubaciti pasulj pa zatim luk (ukoliko nemate neki jači procesor ili blender, preporuka je da se sastojci melju individualno), ukoliko želite ili nemate ni blender ni secko, ovaj proces se može obaviti i rukama: samo se postarajte da dobro izdrobite pasulj i sočivo, da se sjedine u masu. Kada dobijete masu, dodati kašiku brašna, kašiku ulja po zelji, kao i luk koji ste prethodno propržili.

4. Formirati burgere. Ova količina pravi između 4 i 6 burgera u zavisnosti od veličine samog burgera.

5. Na malo vrućeg ulja propržiti burgere po dva minuta sa obe strane. Za verziju bez ulja možete ih peći u rerni nekih 10 minuta.

OPCIONO:

Paradajz, kisele krastavčiće, kečap, kupus i luk po želji dodati u kajzerice za burgere. Kajzerice obavezno ili zagrejati u rerni ili u tiganju.

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.

Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takodje, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.

Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari