Vege recept: Falafel i humus 1Foto: Snežana Milovanović

Izazivamo  sve čitaoce Danasa da nam se pridruže i probaju da budu vegani 22 dana.

Prijavom na vegan-izazovu22.com dobijaćete na vaš mejl recepte, savete, planove ishrane a u zatvorenoj fb grupi svaki dan po jedan izazov da sami spremite neko vegansko jelo. Pri tome će vam pomagati iskusni mentori i nutricionisti. Evo samo jednog od mnogih razloga koje navodimo zašto bi možda trebali probati vegansku ishranu a zatim se i odlučiti da ona postane vaša svakodnevica:

Izbalansirana veganska ishrana može zaštititi vaše srce i krvne sudove, održavajuci vas zdravim, produžiti život i smanjiti potrebu za uzimanjem lekova za visoki krvni pritisak i holesterol.

Vege recept: Falafel i humus 2
Foto: Snežana Milovanović

Izbalansirana veganska ishrana može zaštititi naše srce i krvne sudove na najoptimalniji način. Glavne studije iz celog sveta pokazuju i iznova i iznova da biljna ishrana može u velikoj meri smanjiti rizik od srčanih bolesti. Vegani imaju smanjeni rizik od gojaznosti, a istraživanja pokazuju da prelazak na vegansku ishranu sa malo masti može pomoći nižem krvnom pritisku i nivou holesterola, a u nekim slučajevima čak dozvoljava pacijentima da potpuno prestanu da koriste lekove!

Zašto je biljna ishrana dobra za vaše srce? Pre svega, zato što prestanete da konzumirate hranu koja sadrži zasićene masti, holesterol i druge štetne materije. Ujedno obogaćujete ishranu biljnom hranom koja sadrži vlakna koja pomažu u snižavanju nivoa holesterola, nezasićenih masti i antioksidansa koji smanjuju rizik od bolesti srca. Kombinacija smanjenja štetne hrane, dodavanja korisne hrane i održavanja normalne težine daje veganima mnoge zdravstvene koristi koje mogu da spreče srčane i druge bolesti.

Evo recepata za poznata i veoma ukusna jela koji vam mogu pomoći da se lako odlučite za vegansku ishranu. Toliko su ukusni da pomislite da ih svaki dan možete konzumirati.

To su dva prastara jela koja idu u kombinaciji sa bogatom salatom, neki kažu da su stara čak 5000 godina: Falafel i humus. Idu zajedno sa takozvanom pita hlebom ili tortiljom i različitim kombinacijama salate.

Vege recept: Falafel i humus 3
Foto: Snežana Milovanović

Falafel je pored humusa jedno od glavnih jela kod vegana. Svaki vegan i veganka zna recept za dobar falafel i humus, neku svoju verziju, ima raznih varijanti al evo ova je prilično klasična:

Falafel

  • 225 gr leblebije potapane u toku noći
  • 50 gr ulja
  • 25 ml vode
  • 50 brašna leblebije
  • 20 gr luka
  • 1/3 veze peršuna
  • 1/3 veze korijandera
  • 1gr bibera
  • 12,5 g soli
  • 4 gr slatke paprike
  • 1 gr ljute paprike
  • 4 gr karija
  • 4 gr belog luka
  • 1 gr kurkume

Sve u dobrom secku ili blenderu usitnite, formirate od toga kuglice i pržite u vrelom ulju.

Umesto sirovih potapanih leblebija možete uzeti i iz tegle kuvane.

U svakom slučaju kuvana leblebija je svarljivija.

Humus

400g kuvanih leblebija, 4 kašike tahinija (susam pasta), 2 češnja belog luka, 1/2 kašičice morske soli, 6 kašika hladno ceđenog maslinovog ulja, 3 kašike soka od limuna, paprika i peršun (po izboru)

Vege recept: Falafel i humus 4
Foto: Snežana Milovanović

Sve dobro izmiksati,  i naravno dobra salata uz to može i klasika paradajz, luk, krastavac, peršun ili neka kisela sa kiselim krastavcima, kupusom, cveklom, šargarepom crvenim kupusom…

Pored ovih recepata na tržištu ima dosta vrsta mešavina za falafel i humus koji se mogu sa dodavanjem vode pripremiti ali i barova u kojima možete kupiti već pripremljene i tople.

Snežana Milovanović, pored toga što voli da kuva i sprema veganske specijalitete, predsednica je udruženja Sloboda za životinje i jedna od osnivača udruženja koje se zalaže za slobodan život životinja u svojim staništima bez eksploatacije od strane ljudi. Sa radom ovog Udruženja možete se upoznati putem sajta http://www.sloboda-za-zivotinje.org/ i Facebook stranice https://www.facebook.com/SlobodaZaZivotinje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari