Vege recept: Grilovani tofu 1Foto: Olivera Rosić

Grillovani tofu svi vole – ukus mu uvek možete doterivati mariniranjem i začinima. Probajte da ga minimalno začinite, ispečete na malo kokosovog ulja i poslužite sa puno hrskave zelene salate i rukole.

Potrebni sastojci (za tri do četiri osobe):

2 pakovanja mekog belog tofu-a (oko 500 gr)

Za mariniranje:

Tamari, senf, po želji malo cayen paprike

Kokosovo ulje – jedna do dve kašike

Priprema:

Isecite tofu na komade debljine oko 1 cm, ocedite ga od viška vode, i premažite tamarijem i senfom.

Ugrejte na grill tiganju ili ploči koksovo ulje, i ispecite tofu sa obe strane.

Male cake: Ako kupite tofu u velikim komadima, mimo pakovanja, možete skuvati tkzv „presolac“ kao za sir: u šerpu ulijte filtriranu vodu, dodajte ravnu kašiku nerafinisane morske soli i prokuvajte.

Ostavite da se potpuno ohladi, i zatim sipajte u odgovarajuću, najbolje staklenu posudu sa poklopcem. Poslažite kriške tofua u presolac tako da ih voda potpuno pokrije, zatvorite poklopac i smestite u frižider. Na ovaj način, tofu možete da čuvate i preko nedelju dana, a na svakih tri do četiri dana zamenite presolac novim.

Tofu je veoma zahvalna namirnica, ukus mu može biti i slan i sladak; Uvek birajte onaj koji je pripremljen od sojinog mleka organskog porekla, isprobajte različite proizvođače dok ne pronadjete onaj koji vam se najviše sviđa.

Olivera Rosić, je etička veganka, zaljubljena u kulinarstvo, autorka zbirke recepata „Presno Gurmanski“, osnivačica i predsednica centra VEGASTA. Borac za prava svih životinja, ljubitelj života na selu.Uživa u kreiranju toplih, rustičnih enterijera, fotografiše, piše, kreira web sajtove, putuje.Zalaže se za svesno biranje hrane, pripremu obroka i svega što kupujemo. Mi svi još uvek imamo mogućnost da izaberemo šta ćemo jesti, gde ćemo živeti i šta ćemo kupovati. Možete je pratiti na sajtu Olivera Rosić s ljubavlju kreativni blogovanje i preko Facebook stranice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari