Vege recept: Zapečeno crno sočivo sa dimljenim tofuom i sojinim kobasicama 1Foto: Tamara Jevtović

Danas smo želeli da vam predstavimo zapečeno crno sočivo (isti recept možete praviti i sa tamnim pasuljem i sa zelenim sočivom, tajna je u kombinaciji začina i dimljenog tofua).

Većinu jela možemo spremati u veganskoj varijanti – kobasice zamenimo sojinim kobasicama, kravino mleko zamenimo biljnim, a meso dimljenim tofuom. Možemo uživati u različitim ukusima i teksturama bez da naškodimo životinjama. Hajde da zajedno eksperimentišemo, pronađi nove stvari i uradimo nešto dobro za životinje i planetu!

Vege recept: Zapečeno crno sočivo sa dimljenim tofuom i sojinim kobasicama 2
Foto: Tamara Jevtović

Sastojci:

  • 500g crnog sočiva (može i tamni pasulj)
  •  1 praziluk
  •  1 crni luk
  •  par čenova belog luka
  •  tri šargarepe
  •  pola dimljenog tofua
  • dve sojine kobasice
  • malo ulja, soja sosa, dimljene paprike, bibera i italijanske mešavine začina

Potopiti crno sočivo da odstoji preko noći. Pre kuvanja isprati i staviti da se kuva sa dosta lovorovog lista. Dok se to kuva, u tiganju, na malo ulja i tamari sosa, dinstati praziluk, crni luk i šargarepu.

Nakon 10 minuta, dodati dimljeni tofu iseckan na kockice. Od začina dodati dimljenu papriku, italijansku mešavinu začina i biber.

Nakon što se to udinsta (nekih 5 minuta je dovoljno), a sočivo skuva, isprati i iscediti sočivo i pomešati ga sa ovim iz tiganja. Dinstati još 5-10 minuta da se sjedine ukusi i dodati začine po želji.

Dodati par čenova belog luka. Sve presuti u zemljanu posudu i naređati polutke kobasica (isečenih po dužini) po vrhu. Poklopiti i staviti u rernu.

Peći na 200 stepeni oko 30 minuta poklopljeno, pa još 10-15 minuta otklopljeno. Servirati uz integralni hleb sa semenkama i paradajz salatu.

Vege recept: Zapečeno crno sočivo sa dimljenim tofuom i sojinim kobasicama 3
Foto: Tamara Jevtović

A kad se dobro najedete, čekirajte nas na društvenim mrežama i javite nam kako vam se sviđa. Tu smo za sva vaša pitanja i nedoumice u vezi veganstva. Za slobodu svih životinja!

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.

Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takodje, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na office@vegezajednica.org), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.

Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

A uz sve ovo i sjajno kuvamo!

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.