Zašto su slobodni radikali opasni po naš organizam? 1Foto: Pixabay/Pexels

Oni stvaraju probleme u organizmu jer su izgubili jedan od elektrona i time postali hemijski nestabilni. U grčevitoj potrazi za novim elektronom dohvatiće bilo koji, pri tomeće uništavati zdrave ćelije koje mu se nađu na putu i stvarati nove molekule kisonika u reakcijama koje se odvijaju u destinama sekundi i to se nastavlja lančanom reakcijom

Slobodni radikali mogu da napadnu genetski materijal ćelije i da izazovu promene (mutacije) koje su prvi korak u nastajanju karcinoma. Slobodni radikali napadaju masne delove zida ćelije, ostavljajući je bez odbrane.

Utiču na povećanje nivoa LDL holesterola koji začepljuje krvne sudove. Povišuju krvni pritisak, uništavaju nervne ćelije. Dovode do zapaljenskih procesa, oštećuju ćelije spermatozoida koji mogu da dovedu do neplodnosti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)

Odakle dolaze slobodni radikali?

Neki su otpadne materije koji nastaju u metaboličkim procesima, ali mnogi dolaze iz naše okoline used zračenja, zagađenja vazduha, pesticida, medikamenata.

Ono što možemo učiniti je da se trudimo da neutrališemo njihovo dejstvo uz pomoć ANTIOKSIDANASA. To su „dobri momci“ koje uglavnom unosimo putem hrane i oni se trude da zaštite celije odbijajući „loše“ molekule kiseonika.

Antioksidansi su vitamini A, C, E, karotenoidi- beta karoten, lutein, likopen, flavonoidi, polifenoli. Antioksidanasa ima najviše u voću i povrću i to u citrusnom voću, borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine, šljive, mango, kivi, crvena jabuka.

Od povrća paradajz, šargarepa, spanać, brokoli, karfiol, kupus, luk, beli luk. Zatim, zeleni čaj, orašasti plodovi i hladno ceđena biljna ulja.

Pošto se slobodni radikali prave u našem organizmu stalno, savet je svakodnevno unositi namirnice koje sadrže antioksidanse kako bi što bolje zaštitili naše ćelije .

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

Više detalja na linku njenog instagram naloga.

close
Zašto su slobodni radikali opasni po naš organizam? 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.