Zašto su slobodni radikali opasni po naš organizam? 1Foto: Pixabay/Pexels

Slobodni radikali se nalaze u različitim oblicima, ali najozloglašeniji su slobodni radikali kiseonika.

Oni stvaraju probleme u organizmu jer su izgubili jedan od elektrona i time postali hemijski nestabilni. U grčevitoj potrazi za novim elektronom dohvatiće bilo koji, pri tomeće uništavati zdrave ćelije koje mu se nađu na putu i stvarati nove molekule kisonika u reakcijama koje se odvijaju u destinama sekundi i to se nastavlja lančanom reakcijom

Slobodni radikali mogu da napadnu genetski materijal ćelije i da izazovu promene (mutacije) koje su prvi korak u nastajanju karcinoma. Slobodni radikali napadaju masne delove zida ćelije, ostavljajući je bez odbrane.

Utiču na povećanje nivoa LDL holesterola koji začepljuje krvne sudove. Povišuju krvni pritisak, uništavaju nervne ćelije. Dovode do zapaljenskih procesa, oštećuju ćelije spermatozoida koji mogu da dovedu do neplodnosti.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Nutricionista – zdrava Ishrana (@nutricionista_ivanamisic)

Odakle dolaze slobodni radikali?

Neki su otpadne materije koji nastaju u metaboličkim procesima, ali mnogi dolaze iz naše okoline used zračenja, zagađenja vazduha, pesticida, medikamenata.

Ono što možemo učiniti je da se trudimo da neutrališemo njihovo dejstvo uz pomoć ANTIOKSIDANASA. To su „dobri momci“ koje uglavnom unosimo putem hrane i oni se trude da zaštite celije odbijajući „loše“ molekule kiseonika.

Antioksidansi su vitamini A, C, E, karotenoidi- beta karoten, lutein, likopen, flavonoidi, polifenoli. Antioksidanasa ima najviše u voću i povrću i to u citrusnom voću, borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine, šljive, mango, kivi, crvena jabuka.

Od povrća paradajz, šargarepa, spanać, brokoli, karfiol, kupus, luk, beli luk. Zatim, zeleni čaj, orašasti plodovi i hladno ceđena biljna ulja.

Pošto se slobodni radikali prave u našem organizmu stalno, savet je svakodnevno unositi namirnice koje sadrže antioksidanse kako bi što bolje zaštitili naše ćelije .

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka.

Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari