Zašto začine ne bi trebalo da držite u staklenim posudama 1Foto: Georg Schmitt / Panthermedia / Profimedia

 

Većina začina može zadržati svoj ukus duže od pet godina, ali samo ako ih pravilno skladištite.

Iako mnogi ljudi koriste staklene posude za skladištenje otvorene hrane, jer znaju kako je to zdravija opcija, kada su u pitanju začini, to nije tačno.

Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lepo i organizovano, ali predugo držanje začina u njima može smanjiti intenzitet ukusa i mirisa. Ako primetite da vaši začini menjaju boju i više mirišu ili jednostavno nemaju miris, vreme je da ih bacite.

U stvari, većina začina ima rok trajanja od dve do tri godine, ali prema Metu Vebsteru iz Seasoned Pioneers-a, možemo koristiti začine više od pet godina ako ih pravilno skladištimo.

Vebster upozorava da nikada ne bi trebalo da koristimo prozirne kontejnere za začine.

On navodi da „začine uvek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite da sačuvate aromu i teksturu začina”.

Umesto toga, on preporučuje korišćenje kesa za začine, jer to obezbeđuje dugovečnost proizvoda štiteći ga od oksidacije i održavajući ga suvim i svežim. Takođe preporučuje da začine držite dalje od izvora toplote kao što su pećnica ili mašina za pranje sudova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari