Bakterijski konjunktivitis: Uzrok, simptomi i kako lečiti ovu neugodnu bolest? 1Foto: Pixabay/SharonMcCutcheon

Konjunktivitis je zapaljenje očne vežnjače koje se širi na unutrašnji deo očnog kapka i prostire se preko belog oka do rožnjače, a prvi simptom je crvenilo oka. Postoje virusni, alergijski i bakterijski konjunktivitisi, a razlike između njih su u uzrocima i načinima lečenja.

Kako prepoznati bakterijski konjunktivitis?

Sve tri vrste konjunktivitisa imaju slične simptome, i to:

– crvenilo očiju

– bol, svrab ili suzenje oka

– gnojni iscedak

Dok je virusni konjunktivitis nešto češći, bakterijski konjunktivitis može biti mnogo teži za prepoznavanje i lečenje. Najčešće se javlja u zimskim mesecima, od decembra do aprila, a u zavisnosti od toga koliko dugo traju simptomi, može biti hiperakutna, akutna kada traje manje od četiri nedelje, a hronična kada traje duže od četiri nedelje.

Uzrok bakterijskog konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis nastaje, kako samo ime kaže, prenosom bakterija u oko, a može se preneti dodirom oka prljavim rukama ili kontaktom sa respiratornim kapljicama druge osobe.

Infekcija se prvo pojavljuje na jednom oku, a obično se širi na drugo oko u roku od dva dana. Uzrokuju ga tri bakterije, Staphilococcus aureus, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus pneumoniae. Važno je znati da je konjuktivitis veoma zarazan i lako se prenosi, posebno kod dece, a mogu ga imati i bebe i mala deca.

Da li se bakterijski konjunktivitis može sprečiti?

Da biste izbegli ovu situaciju, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Pre svega, uvek dobro operite ruke, posebno pre nego što dodirnete oči. Ako već imate konjuktivitis na jednom oku, ne dirajte zaraženo oko, a zatim i zdravo, jer se infekcija tada može preneti na drugo oko. Vodite računa o svojim kontaktnim sočivima.

Jednako je važno da ne koristite tuđu šminku za oči i ne brišete oči tuđim peškirima ili maramicama. Ako ste koristili šminku tokom infekcije, bacite je kasnije kako biste sprečili ponavljanje konjunktivitisa.

Kako se leči bakterijski konjunktivitis?

U nekim slučajevima, kod blagih stanja, bakterije će se same povući i konjuktivitis će nestati, dok će ponekad, kao i kod svih bakterijskih bolesti, biti potrebno uzimati antibiotik u obliku kapi, koji se stavlja nekoliko puta dnevno. sedam do deset dana ili po uputstvu lekara. Da biste umanjili bol, mogu pomoći topli ili hladni oblozi u vidu natopljenog peškira ili gaze, a svaki put treba uzimati novi peškir ili gazu i nikako ne stavljati isti oblog na oba oka.

Zaključak

Bakterijski konjunktivitis izaziva više vrsta bakterija, može biti blaži ili ozbiljniji, a prepoznaje se po crvenilu oka i gnojnom sekretu. Važno je potražiti pomoć lekara kada se on pojavi i staviti kapi za oči prema preporuci. Takođe je potreban oprez kako se infekcija ne bi prenela sa jednog oka na drugo jer je konjuktivitis veoma zarazan.

Tekst preuzet sa N1 Zagreb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.