Crni dud - azijski veteran 1Foto: Pixabay/Byrev

Crni dud (Morus nigra) je visoko listopadno drvo poreklom iz jugozapadne Azije, gde se uzgaja tako dugo da se njegovo prvobitno stanište ne može sa sigurnošću utvrditi.

U Evropu je unesen veoma davno, tako da se odomaćio. Crni dud može porasti do 20 metara i ima široko razgranatu i gustu krošnju.

Kora debla je sivo-smeđa i brazdasto uzdužno ispucala. Muške cvasti duge su oko 2,5, a ženske oko 1,5 cm.

Crni dud - azijski veteran 2
Foto: Wikimedia

Cvetni omotač i žigovi takođe su dlakavi. Plodovi – dudinje su crno-ljubičaste do sasvim crne, daleko ukusnije od dudinja belog duda i gotovo dvostruko veće.

Drvo crnog duda manje je cenjeno od drveta belog, ali su plodovi ukusniji, pa se na Bliskom istoku konzumiraju kao voće i često koriste za pripremu različitih poslastica. Hranljivi su i bogati vitaminom C.

Osim plodova koriste se i listovi, mlade grančice i kora u narodnoj medicini, posebno u Kini i Indiji. Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen list (Mori nigrae folium)

Hemijski sastav: List duda sadrži flavonoide (2-5%) folnu kiselinu, adenin, asparaginsku kiselini, vitamin C i karotin

U narodnoj medicini se koristi: Kao diuretik i kod šećerne bolesti. Dudinje se koriste za izradu sirupa protiv upale grla, i za jelo

Način pripreme i upotrebe čaja: Supenu kašiku lista duda preliti sa 200ml ključale vode. Sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti tri puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja