Divlja jabuka - rudnik vitamina 1Foto: EPA-EFE/ DAN HIMBRECHTS

Stablo divlje jabuke (Malus sylvestris Mill. Rosaceae) najčešće dostiže visinu od 3-4 metra, kora joj je siva i ispucana, krošnja široka i gusta.

Dvopolni cvetovi su beli ili ružičasti, a plodovi okrugli, jestivi, malo oporog i kiselkastog ukusa. Raste u srednje-evropskim svetlim, listopadnim šumama.

Kao lekoviti deo biljke koristi se osušen plod.

Hemijski sastav: Plod divlje jabuke sadrži vitamine A i B uz veliku količinu vitamina C, zatim pektine, šećere, celulozu; jabučnu, ćilibarnu, oksalnu i limunsku kiselinu, mineralne materije i manje količine tanina. Jedinstven ukus čaja od ploda divlje jabuke čini ga prijatnim i osvežavajućim napitkom tokom čitave godine, bilo da se koristi topao, u hladnim mesecima, ili ohlađen, uz kockice leda, kao „ledeni čaj“.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašiku sušenog ploda divlje jabuke preliti sa 200ml hladne vode, kratko prokuvati i ostaviti da stoji 15 minuta. Procediti i piti 2-3 puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari