Glog - prirodna podrška srcu 1Foto: Pixabay

U Srbiji se crveni i beli glog viđaju najčešće, a njihovi plodovi koriste. Rastu u Evropi. Mogu se sresti na livadama, šikarama, ivicama šuma, kamenitim planinama.

Crveni glog (Crategus oxyacantha) je granati grm visine do pet metara, prekriven trnovima. Listovi su smešteni na dugačkoj dršci, ovalnog su oblika i imaju tri režnja. Plod je ovalna crvena bobica, na kojoj se nalaze čašični listići, i nosi po par semena. Period sazrevanja je od septembra do oktobra.

Beli glog je drvo visine do osam metara, sa puno trnova. Listovi kao i izdanci su prekriveni dlačicama. Cvetovi su beličasti ali su prašnici crvene boje. Ova vrsta gloga malo kasnije cveta od Crvenog gloga. Plod sadrži samo jedno seme.

*Sastav*: Plod gloga (Crataegi fructus)

*Osobine*: Plod gloga sadrži kardiotonične amine, glukozide, oligomerne procijanidine, flavonoide, tanine, saponine, fosfornu kiselinu, mineralne soli kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fruktozu. Aktivni sastojci ploda gloga povoljno deluju na prokrvljenost srčanog mišića, snagu srčane kontrakcije, harmonizovanje srčanog ritma i normalizovanje krvnog pritiska.

*Čaj od ploda gloga*: je prijatan osvežavajući napitak čija se upotreba preporučuje: kod osećaja pritiska i gušenja u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle preležanih infektivnih bolesti.

*Ograničenja u upotrebi*: Upotreba Čaja od ploda gloga ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja kao ni deci mlađoj od 12 godina.

*Neželjeni efekti*: aktivni sastojci ploda gloga mogu uticati na metabolizam određenih lekova, stoga preporučujemo da se o upotrebi ovog čaja uz redovnu terapiju, posavetujete sa lekarem ili farmaceutom.

*Način pripreme i upotrebe čaja*: Jednu kafenu kašičicu usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji 15-30 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.