Kako pripremiti čaj od lista maline i za šta je sve delotvoran? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Malina (Rubus idaeus L. Rosaceae) je žbunasta biljka. Stabljika je uspravna ili povijena, valjkasta, pepeljasta, često sa trnićima. Listovi su perasto složeni sa 3-5-7 listića, odozdo dlakavi, testerasto nazubljeni.

Cvetovi su beli, petočlani u cimoznim cvastima na vrhu stabljike, ili u pazuhu gornjih listova. Plod je crven, ređe narandžast. Široko rasprostranjena vrsta, raste po šumama i livadama, češće u brdsko planinskom području. Hibridi se gaje radi eksploatacije ploda.

Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Rubi idaei folium).

List maline sadrži organske kiselina, polipeptide, tanine, flavonoide, vitamin C.

Upotreba: Aktivni sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Koristi se I za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje. Sirup od svežeg ploda (Sirupus Rubi idaei) se koristi kao korigens mirisa i ukusa u preparatima za decu.

Ograničenja u upotrebi: Novija istraživanja ukazuju na prisustvo komponenti antagonističkog delovanja na matericu, pri čemu preovlađuje stimulirajući efekat. Stoga se ne preporučuje upotreba tokom trudnoće.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari