Koje voće i povrće ima najviše pesticida, a koje najmanje? 1Foto: Pixabay

Nepravilna primena pesticida je najčešći uzrok prisutnosti ostataka većih od dozvoljenih, i oni se najviše skupljaju na površini voća i povrća.

U voće i povrće sa najviše pesticida spadaju jagode, spanać, jabuke, kelj, nektarine i grožđe. Pored njih, tu su breskve, trešnje, kruške, paradajz, krompir i celer.

Sa druge strane, voće i povrće na koje se najmanje skupljaju pesticidi su avokado, kukuruz šećerac, zamrznuti grašak, ananas, luk i patlidžan. Takođe i špargle, karfiol, kivi, kupus, dinja i brokoli.

Izloženost pesticidima je povezana sa brojnim štetnim efektima po zdravlje, najčešći su digestivni problemi, alergije, problemi sa hormonima i posledice na nervni sistem.

Najbolji način za zaštitu je gajenje sopstvenog voća i povrća, ukoliko ste u mogućnosti ili kupovina namirnica od proverenih proizvođača ili organskih proizvoda, naročito kada je prva grupa u pitanju, piše na svom Instagram profilu nutricionistkinja Ana Nutririon Coach.

Pesticidi se prvenstveno nakupljaju na spoljašnjem delu plodova i najvažnija stvar za smanjenje njihovog sadržaja je temeljno pranje voća i povrća.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ana Nutrition Coach (@ana.nutrition.coach)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari