Kupus jedina namirnica koja je zdravija kisela, nego sveža 1Foto: Beta/Milan Timotić

Kupus je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti, rekla je nutricionistkinja Branka Mirković gostujući u Uranku na K1 televiziji.

Da kiseli kupus može da zameni probiotik saglasili su se gostujući na K1 televiziji lekar Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković.

Kiseli kupus jedna je od retkih namirnica koje su bolje i zdravije ukiseljene, a dvoje stručnjaka za zdravu ishranu objasnili su i zašto.

„Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje“, rekao Perišić.

Mirković se nadovezala i rekla da je kupus jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža.

„To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći“, objasnila je Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari