Ovo je skala mudrosti: Odgovorite na ovih 7 pitanja i saznajte o sebi i ono što ne biste voleli da čujete 1Film Get Smart, foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Mudrost je složena osobina ličnosti sa različitim komponentama.

Dilip Džest, profesor psihijatrije sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu i njegov kolega, Majkl Tomas sa Državnog univerziteta Kolorado, tvrde da je mudrost potencijalno promenljiva osobina sa sedam primarnih komponenti: prihvatanje različitih perspektiva, odlučnost, emocionalna regulacija, prosocijalno ponašanje, samorefleksija, socijalno savetovanje, i (u manjoj meri) duhovnost.

Da li je duhovnost pouzdan marker mudrosti?

Kada je ovaj duo prvi put napravio svoju skalu mudrosti u San Dijegu pre nekoliko godina (2017. godine), Indeks mudrosti Jeste-Thomas (JTVI) nije uključivao duhovnost.
Međutim, pošto postoje provereni razlozi da se veruje da je duhovnost komponenta mudrosti, pa su pre tri godine svom velikom istraživanju dodali podskalu za merenje duhovnosti kako bi stvorili indeks mudrosti od 28 stavki pod nazivom SD-VISE- 28, piše Psychologytoday.com.

„Naši nalazi pokazuju da je duhovnost značajno povezana sa boljim mentalnim zdravljem i blagostanjem i može doprineti sveukupnoj mudrosti pojedinca“, rekao je Džest.

„Ukupni rezultat mudrosti imao je mnogo jaču povezanost sa prosocijalnim ponašanjem nego sa duhovnošću. Ali ipak, duhovnost je bila značajan pokazatelj mudrosti.“

Skala mudrosti iz San Dijega od 28 stavki podstiče ispitanike da ocenjuju da li se u potpunosti slažu ili u potpunosti ne slažu – ili su negde u sredini (slažem se, neutralan, ne slažem se) – kao odgovor na četiri pitanja u okviru svake od sedam podskala.

Na primer, pod skalom „Prihvatanje divergentnih perspektiva“, četiri uputstva su: (1) „Uživam da učim o drugim kulturama“. (2) „Dobro mi je što drugi imaju moral i vrednosti koje nisu moji“. (3) „Uglavnom nešto naučim od svake osobe koju sretnem.“ i (4) „Uživam u izlaganju različitim stanovištima“.

Ako želite da uradite čitavu skalu i proverite koliko ste mudri, na stranici UC San Diego Health Sciences ili da učestvujete (anonimno) u ovom istraživanju.

Indeksiranje mudrosti može se svesti na sedam pitanja
Pošto su kratke skale ocenjivanja brže i neophodne za velike studije zasnovane na populaciji, istraživači su nedavno napravili skraćenu skalu mudrosti u San Dijegu pod nazivom SD-VISE-7 koja skraćuje originalnih 28 pitanja na sedam.

„Mere mudrosti se sve više koriste za proučavanje faktora koji utiču na mentalno zdravlje i optimalno starenje. Hteli smo da testiramo da li lista od samo sedam stavki može da pruži dragocene informacije za testiranje mudrosti“, objasnio je stariji autor Džest.

Ovo su pitanja iz skraćene skale mudrosti:

  • „Sklon sam da odlažem donošenje važnih odluka koliko god mogu. (odlučnost)
  • „Izbegavam samorefleksiju.“ (Samorefleksija)
  • „Izbegavam situacije u kojima znam da će moja pomoć biti potrebna. (prosocijalno ponašanje)
  • „Često ne znam šta da kažem ljudima kada dođu kod mene po savet. (Socijalno savetovanje)
  • „Ostajem miran pod pritiskom. (Emocionalna regulacija)
  • „Uživam što sam izložen različitim gledištima.“ (Prihvatanje različitih perspektiva)
  • „Moje duhovno uverenje mi daje unutrašnju snagu. (Duhovnost)

Učesnici su odgovarali na pitanja kako bi utvrdili koliko su mudri. Svako pitanje je uključivalo skalu od 1 do 5, pri čemu 1 znači „uopšte se ne slažem“, a 5 „u potpunosti se slažem“. Negativno formulisana pitanja imala su inverznu skalu bodovanja, odnosno nisu bodovana.

Kako istraživači kažu, saberite bodove i što je veći rezultat, to ste mudriji.

Da bi procenili da li ova skraćena verzija SD-VISE-28 funkcioniše, istraživači su anketirali 2.093 učesnika između 20 i 82 godine (prosečna starost 46 godina) preko onlajn platforme za kraudsorsing Amazon Mechanical Turk.

Statistička analiza podataka pokazala je da je skraćena verzija SD-VISE-7 „uporediv i pouzdan“ način za procenu mudrosti i efektivno „uravnotežuje pouzdanost i kratkoću za istraživačke aplikacije“, rekli su istraživači.

Takođe, kroz brojna istraživanja naučnici su došli do još jedne spoznaje, mudri ljudi nisu usamljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.