Svetski dan bicikla - za poboljšanje srčane funkcije dovoljno 30 minuta vožnje dnevno 1Foto: Pixabay/Cuncon

Bicikl je prevozno sredstvo koje, osim što je pristupačno, takođe je ekološki prihvatljivo i značajno za oporavak prirode.

Pogotovo za stanovnike velikih gradova, poznata je činjenica da su automobili i autobusi svuda oko nas – samim tim, okolina je iz dana u dan sve zagađenija, a brz način života građanima ne dopušta da utiču na taj problem.

Bicikl je prevozno sredstvo koje je veoma povoljno po životnu sredinu. Osim toga što ne zagađuje vazduh, vožnja bicikla dobro utiče i na zdravlje čoveka – sat vremena vožnje bicikla troši od 400 do 1.000 kalorija, u zavisnosti od intenziteta.

Vožnja bicikla je jedan od idealnih načina za poboljšavanje opšte fizičke kondicije. Deset minuta vožnje na dan dovoljno je za poboljšanje mišićnog tonusa, cirkulacije i pokretljivost zglobova.

Za poboljšanje srčane funkcije dovoljno je 30 minuta, a da bi se ubrzao metabolizam potrebno je sat vremena vožnje bicikla dnevno. Dok se vozi bicikl svi mišići učestvuju u naporu i svi se učvršćuju (mišići nogu i zadnjice, stomačni i grudni mišići, mišići ruku).

Vožnja bicikla dobra je za očuvanje zdravlja i oblikovanje tela, snižava krvni pritisak, sagoreva višak masti, povećava potrošnju energije, ublažava stres i napetost, utiče na očuvanje funkcija mozga u starijoj životnoj dobi.

Svetski dan bicikla obeležava se od 2018. godine, sa ciljem promovisanja zdravijeg načina života. Ovaj dan obeležava se u celom svetu, a takođe i kod nas.

Kako bi došli od tačke A do tačke B, ljudi sve više koriste bicikl, a to je pozitivno uticalo na prirodu koja nas okružuje.

Još jedan benefit vožnje bicikla je njegova ekonomičnost.

Jeftiniji je od automobila i ostalih prevoznih sredstava, a osim toga, izbegavamo troškove sa kojim se vlasnici automobila stalno susreću – gorivo, registracija, česte popravke…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.