Tri namirnice koje pomažu plućima, naročito korisne pušačima 1Foto: Pixabay/LubosHouska

Studije su pokazale da konzumacije određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih materija u organizmu.

Beli luk

Belom luku pripisuju mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za čišćenje disajnih puteva, moćnom biljkom s protivupalnim delovanjem koja suzbija gljivice i pojedine viruse. Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i delotvoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda, piše zadovoljna.hr.

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i sistemom za varenje.

Đumbir

Mnoge lekovite karakteristike krase i đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima. Od đumbira se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno ne bi trebalo konzumirati više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni koja je pravilna doza konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci sveži koren ili začin u prahu. Neke studije su pokazale da ova biljna vrsta poboljšava čišćenje pluća od štetnih materija koje su posljedica pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to, đumbir služi i kao prevencija bolesti disajnog sistema. Kurkuma se tradicionalno koristi za indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka i raznih zdravih smoothieja. Da bi uživali u protivupalnim dejstvima kurkume, pomešajte je s malo crnog bibera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari