U Šapcu registrovan prvi slučaj majmunskih boginja: U pitanju je muškarac koji se tek vratio s letovanja 1 Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC (Ilustracija)

U Zavodu za Javno zdravlje Šabac potvrdili su za Danas da je majmunskim boginjama zaražena jedna muška osoba starosti preko 50 godina, a infekcija je otkrivena nakon što se oboleli vratio sa godišnjeg odmora u Grčkoj.

„Pacijent je kod kuće, nema potrebe za hospitalizacijom. Njegovo stanje je stabilno, ali dve do četiri nedelje je potrebno da se izgubi osip. Dok je bio u inkubaiciji nije bio infektivan, tako da pre pojave simptoma nikoga nije mogao da zarazi, a kada su mu se pojavili simptomi, on se izolovao u kuću“, kaže za Danas dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Napominje da svako ko primeti simptome, a to su pre svega povištena temperatura i osip koji nije karakterističan i koji počinje na licu, vratu, tabanima, stopalima, može biti i na drugim mestima, treba odmah da se javi svom izabranom lekaru ili Zavodu za javno zdravlje.

„Mi ćemo organizovati prevoz do infektivnog odeljenja, kao i uzimanje uzoraka. Nastavljamo sa epidemiološkim istraživanjem i praćenjem kontakata“, kazala je Radojičić.

Osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim od majmunskih boginja trebalo bi pažljivo da prate svoje zdravstveno stanje, odnosno pojavu simptoma ili znakova majmunskih boginja 21 dan nakon poslednje izloženosti infekciji, kao i da mere telesnu temperaturu dva puta dnevno.

Simptomi majmunskih boginja, osim povišene temperature i osipa, obično su intenzivna glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, slabost, manjak energije, otečene limfne žlezde, najčešće na vratu, pazuhu ili preponama, ističu u Zavodu za javno zdravlje Šabac.

U Srbiji je do sada registrovano preko 30 slučajeva oboljevanja od majmunskih boginja, u pitanju su muške osobe od 21. do preko 50 godina starosti, od kojih je samo manji broj morao da bude hospitalizovan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.