U trendu je umivanje slanom vodom: Je li to dobra ideja? 1Foto: Shutterstock / aslysun

Istina je da upotreba morske, odnosno slane vode, može pomoći u dubinskom čišćenju pora i uklanjanju viška odumrlih ćelija kože i masnoće, ali…

Morska voda može pružiti niz dobrobiti za zdravlje, a na osnovu toga društvenim mrežama se proširio trend umivanja slanom vodom, uz tvrdnje da ono pomaže u lečenju akni i smanjenju crvenila kože. Istina je da upotreba morske, odnosno slane vode, može pomoći u dubinskom čišćenju pora i uklanjanju viška odumrlih ćelija kože i masnoće, budući da je so fizički eksfolijant. Istina je i da koža nakon takvog pilinga može izgledati osveženo, kao i da minerali iz slane vode, kao što je magnezijum, mogu pomoći za ublažavanje upala na koži, što može biti korisno, na primjer kod ekcema, piše byrdie.com., prenose Vijesti.me.

„Soljenje“ je loše

Ipak, uprkos takvim pozitivnim osobinama, dermatolozi ne savetuju umivanje slanom vodom, jer ona može da ekstremno isuši kožu, a time i pogorša neka postojeća stanja, posebno na osetljivoj koži. Redovito „soljenje“ kože lošim smatra i dr sc Željana Bolanča, specijalista dermatovenerologije: „Leti je uopšteno pravilo istuširati se što prije nakon izlaska iz mora, kako bismo uklonili ostatke slane vode s kože, a posebno s kose, jer so može dovesti do oštećenja kožne barijere, odnosno vlasi. Koža tada vremenom postaje suva i zategnuta, što je praćeno subjektivnim osećajem pečenja, ponekad i svraba pa imamo utisak da nam tada ne odgovara ni jedna krema“, kazala je dr Bolanča za magazin Gloria.

Štetno za kožnu barijeru

Neki dermatolozi misle da bi slana voda mogla potencijalno da pomogne u smanjenju masnoće i akni na masnoj koži i onoj sklonoj aknama, kao i kod stanja kao što su ekcem ili psorijaza, ali uz oprez pri korištenju, jer ne treba puno da njen učinak „pretegne“ na drugu stranu i ošteti i nadraži kožu. Ali, duže isušivanje štetno je za svaki tip kože.

„Verovatno će loše posledice umivanja slanom vodom brže osetiti osobe sa suvom i osetljivom kožom nego one s masnim tipom kože, budući da njima isušivanje može kratkotrajno da odgovara. Ali, dugotrajno isušivanje i kod njih će dovesti do oštećenja kožne barijere. Kožna barijera je izuzetno važna, jer nije samo mehanički štit za kožu, nego i hemijski i imunološki. Oštećenje kožne barijere dovodi do niza kožnih bolesti, ali i pogoršanja onih postojećih“, upozorava dr Bolanča.

Sigurnija rešenja

Oni koji zagovaraju ovaj trend, za umivanje mahom koriste kuhinjsku so otopljenu u vrućoj vodi iz slavine. Takvo rješenje je svima dostupno, ali za većinu je ljudi, dugoročno za sve, jednostavno je preoštro, pa je bolje potražiti sigurnije alternative u drogerijama i apotekama. Dostupni su brojni pilinzi, kupke, maske, tonici… koji sadrže morsku vodu, pa mogu pružiti njene dobrobiti bez neželjenih nuspojava. Ipak, pametno je prije upotrebe posavjetovati se s dermatologom, posebno ako imate osjetljivu kožu, kako ne biste učinili više štete nego koristi.

Dr. Bolanča predviđa brzo gašenje ovog trenda: „Verujem da moda umivanja u morskoj vodi neće dugo trajati. A ako neko baš želi da pere lice u drugačijoj vodi od obične, onda je preporučljivije koristiti termalnu vodu“. Termalne vode sadrže različite minerale i u zavisnosti od sastave, mogu pomoći u umirivanju, hidrataciji, čišćenju i oporavljanju kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.